hurma
Foto: ČetrasSezonas.lv
Sākoties aukstam laikam, kad jau jūtams saules trūkums, veikalos parādās tikai pēdējos gados slavu ieguvusī hurma. Apaļie, oranžie augļi liecina par ziemas un svētku sezonas tuvošanos, jo, atšķirībā no citiem augļiem, kas pieejami visu gadu, hurmai ir gana stigra sezona un ārpus tās tikšanās ar šo oranžo augli notiks reti. Jau oktobrī dārzos novāc vēl zaļu hurmu, saliek kastēs un transportē uz tirdzniecības vietām. Ceļā hurma nogatavojas un veikalu plauktos nonāk mīksta un salda. Hurmas sezona ilgst līdz februārim.

Tūkstošiem šķirņu visā pasaulē

Pasaulē visvairāk audzētā ir japāņu hurma diospyros kaki. Kaut arī izklausās neloģiski, bet japāņu hurmas dzimtene ir Ķīna, kur hurmu audzē jau vairākus gadu tūkstošus. No Ķīnas hurma sāka izplatīties Austrumāzijā un tālāk uz Japānu, un tikai 19. gadsimtā amerikāņu ģenerālis Metjū Perijs aizveda japāņu hurmas stādus uz Ziemeļameriku. Pamazām japāņu hurma sāka izplatīties pārējā pasaulē - Brazīlijā, Kaukāzā, Itālijā, Spānijā, Ēģiptē, Centrālajā un Dienvidamerikā. Šodien tā jau vairs nav viena veida hurma, bet gan dažādas šķirnes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!