Makluba jeb 'ačgārnais ēdiens'  (16)

Delfi

katls
Foto: ČetrasSezonas.lv
Šis ir klasisks izraēliešu ēdiens no vistas, dārzeņiem un rīsiem, kas ir īpašs ar savu formu un nosaukumu – burtiskā tulkojumā tas nozīmē "ačgārnais ēdiens", jo, kad tas gatavs, to apgriež otrādi un pasniedz.

Sastāvdaļas:

  • 5 vistu stilbiņi (bez kauliem)
  • 1 baklažāns, nelielos gabaliņos
  • 1/2 puķkāposta, sadalīts galviņās
  • 1 šķēlēs sagriezts sīpols
  • 250 g ķiršu tomātu
  • 500 g vidēji garu rīsu
  • 1 - 1,5 l karsta vistas buljona
  • 1/2 tējk. kumīna
  • svaigi melnie pipari pēc garšas
  • jūras sāls pēc garšas

Pagatavošana:

  1. Pannā sakarsē eļļu un atsevišķi apcep sīpolus, puķkāpostus un baklažānus. Noliec malā.
  2. Rīsus rūpīgi noskalo, nosusini, pieber garšvielas. Pannā sakarsē eļļu un liec cepties vistu stilbiņus, un apcep zeltaini brūnus.
  3. Lielā katlā vispirms ieliec apceptos sīpolus un sagrieztos tomātus, tad plānu kārtiņu rīsu, pēc tam - baklažānus un ziedkāpostus, vēl vienu kārtu rīsu, tad vistu stilbiņus un virspusē vēlreiz rīsus.
  4. Vistas buljonu uzvāri, pievieno sāli un pārlej sautējumam tā, lai to pilnīgi nosegtu, un uzliec vāku. Uz lēnas uguns sautē, līdz rīsi uzsūkuši visu šķidrumu.
  5. Ar koka lāpstiņu sautējumā veido iedobes, atkal uzliec vāku un sautē vēl apmēram 10 minūtes. Ņem lielu paplāti un uz tās, apgriežot katlu otrādi, novieto sautējumu. Pasniedz karstu.

Vēl citas receptes gardiem un izmēģināšanas vērtiem ēdieniem, kā arī padomi un gardēžu ceļojumu apraksti - portālā ČetrasSezonas.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!