Krāsnī cepts lasis ar sezonas dārzeņiem
Nepieciešams (2 porcijas):
- Laša fileja - 2 gab. (katra 120 g)
- Kālis - 1 gab.
- Mazie burkāni - 5 gab.
- Baltais sīpols - 1 gab.
- Fenhelis - ½ gab.
- Ķiploks - 3 daivas
- Seleriju kāti - 2 gab.
- Kartupeļi - 2 gab.
- Saldie kartupeļi - 1 gab.
- Timiāns - 3 zari
- Sviests - 2 ēdamk.
- Laims - 1 gab.
- Sāls / pipari - pēc garšas
- Cepamais papīrs - 2 loksnes
Gatavošanas laiks: 40 minūtes
Pagatavošana:
1. Sakarsē krāsni līdz 200 grādu temperatūrai.
2. Noskalo, notīri un, plānās šķēlītēs, gareni sagriez dārzeņus.
3. Marinē dārzeņus pievienojot tiem laima sulu, sāli, piparus un timiāna lapiņas.
4. Sadali dārzeņus divās daļā, katru liec uz cepamā papīra.
5. Katrai dārzeņu porcijai pāri liec laša fileju.
6. Apkaisi to ar pipariem, sāli un svaigām timiāna lapiņām.
7. Laša filejas gabaliņiem uzliec 1 ēdamkaroti sviesta un ietin cepamajā papīrā.
8. Cep krāsnī 10 -15 minūtes.
9. Izņem no krāsns un paturi neatvērtu 2-3 minūtes, lai garšas ievelkas.
Atceries, ka šādā veidā vari gatavot arī citu zivi vai dārzeņus. "Asumiņam" pievieno čili vai eksperimentē ar citām garšvielām.
Tiramisu ar dzērvenēm
Nepieciešams (4 porcijas):
- Cepumi "dāmu pirkstiņi" - 1 iepakojums
- Maskarpone siers - 500 g
- Saldais krējums - 250 g
- Pūdercukurs - 250 g
- Laims 1 - gab.
- Svaigas dzērvenes - 250 g
- Brūnais cukurs - 100 g
- Espreso kafija - 200 ml
- Kakao pulveris - 4 ēdamk.
Pagatavošanas laiks: 1.5 stundas
Pagatavošana:
1. Pagatavo stipru espreso kafiju.
2. Uzputo saldo krējumu ar pūdercukuru biezā krēmā.
3. Pievieno maskarpone sieru.
4. Piespied laima sulu un masu sajauc.
5. Dzērvenes saspied ar brūno cukuru.
6. Iemērc no vienas puses dāmu pirkstiņu cepumus kafijā un kārto uz šķīvja.
7. Uz cepumiem klāj krēma kārtu, pēc tam dzērveņu kārtu.
8. Pēdējā kārtā liec krēmu un pārkaisi ar kakao pulveri.
9. Liec ledusskapī vismaz uz 1 h, lai deserts "savelkas"
Vislabāk šo desertu gatavo iepriekšējā dienā un uzglabā ledusskapī noslēgtā traukā.
Ābolu un dzērveņu pīrāgs
Nepieciešams (4 porcijas):
- Kārtainā mīkla - 100 g
- Āboli - 400 g
- Lielogu dzērvenes - 80 g
- Medus - 2 ēdamk.
- Kanēlis - 1 ēdamk.
- Pūdercukurs - 2 ēdamk.
- Ūdens - 1 l
- Laims - 1 gab
- Brūnais cukurs - 1 ēdamk.
Pagatavošanas laiks: 50 min
Pagatavošana:
1. Nomizo ābolus, izgriez serdes, sagriez tos nelielās šķēlēs.
2. Liec ābolu šķēles ūdenī kopā ar laima sulu un brūno cukuru.
3. Vāri uz lēnas uguns aptuveni 3-5 minūtes, tikai nepārvāri, lai āboli neizjūk.
4. Ietaukotā taisnstūra formā ieklāj kārtaino mīklu.
5. Sakarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem.
6. Uz kārtainās mīklas liec dzērvenes un pārkaisi ar kanēli.
7. Pārlej ar medu un kārto ābolus.
8. Cep 15 minūtes.
9. Izņem no cepeškrāsns un pārkaisi ar pūdercukuru.
10. Liec atpakaļ krāsnī apbrūnināties vēl 10 minūtes.
11. Ļauj kūkai nedaudz atdzist, izņem no formas un sagriez.
Ābolu kūku vari pasniegt kopā ar saldējumu un svaigām piparmētru lapiņām.
Atceries - neizlej ūdeni, kurā vārīji ābolus, tas kopā ar dzērvenēm lieliski garšos kā siltais dzēriens pie kūkas.