Nupat atklājies, ka visā Eiropā teju par slepenu normu pieņemts zirga gaļu iejaukt dažādos pārtikas produktos un bez jebkādiem sirdsapziņas pārmetumiem norādīt, ka tas ir liellops. Lai gan šāda krāpšanās nav nekas patīkams, zirga gaļa pati par sevi nav neēdama vai indīga. Atsevišķos vēstures posmos arī Latvijā tā ēsta visai daudz, bet vairākās Centrālāzijas valstīs no rumakiem gatavo pat nacionālos ēdienus.
Zirga gaļa var būt pat ļoti garšīga, ja vien to pareizi sagatavo, norāda portāls "Metro.ca" Lielākoties zirga gaļu var pagatavot gluži tāpat kā jebkuru liellopa gaļu, taču smalkākām receptēm vēlams ievērot arī dažas atšķirības:
- Zirga gaļa ir daudz maigāka, kā dēļ tai nepieciešams mazāks pagatavošanas laiks (karbonādēm aptuveni līdz 5 minūtēm). Labākai gatavībai to sākotnēji var apcepināt uz karstas liesmas, bet vēlāk cept uz lēnas uguns līdz gaļa ir gatava.
- Atkarībā no gaumes gaļu var ēst arī līdz galam nepagatavotu jeb pusjēlu, norāda "Metro.ca". Tas gan nav ieteicams attiecībā uz malto gaļu, ko vēlams gatavot aptuveni 70 grādu temperatūrā, uzmanot, lai tā viscaur izsilst vienādi labi.
- Tās izmantošanai praktiski nepastāv nekādi ierobežojumi - to var pagatavot gan grauzdējot, gan žāvējot, gan sautējot, gan cepot pannā vai uz atklātas liesmas. Trausluma dēļ to visbiežāk tomēr gatavo tieši maltās gaļas veidā.
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit