diens virtuve salāti
Foto: PantherMedia/Scanpix
Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis aicina ikvienu dažādot savu ēdienkarti un virtuvē uzdrīkstēties eksperimentēt ar, piemēram, fenheli un topinambūru. Tā ir lieliska iespēja atklāt līdz šim nebaudītus ēdienus un garšas, tāpēc šefpavārs aicina izmēģināt vairākas pavasara receptes, izmantojot tieši fenheli un topinambūru.

Fenhelī ir divreiz vairāk C vitamīna kā apelsīnā, un tas stiprina imūnsistēmu, savukārt topinambūrs ir ļoti labs dzelzs avots. Šie dārzeņi nodrošinās īstu garšas virpuli un piešķirs daudzveidību ikdienas maltītei," saka Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.

Pavasara salāti


Foto: Publicitātes foto

Nepieciešams (2-4 porcijas):

Fenhelis - 1 gab.

Redīsi ar lapiņām - 1 bunte

Svaigie spināti - 1 sauja

Dilles - 1 bunte

Grauzdētas mandeles - 2 saujas

Citrons - 1 gab.

Olīveļļa ar pipariem Selection by Rimi - 2 ēdamk.

Pagatavošanas laiks: 10 min

Pagatavošana:

Noskalo dārzeņus

Fenheli un redīsus sagriez plānās šķēlītēs, liec traukā vai kārto uz šķīvja

Pievieno smalki sagrieztas redīsu lapas

Salātus pārkaisi ar spinātu lapiņām, smalki grieztām dillēm

Pievieno grauzdētas mandeles

Izspied no citrona sulu un sajauc to ar olīveļļu, sakul un pārlej salātiem

Fenheļa biezeņzupa


Foto: Publicitātes foto

Nepieciešams (4 porcijas):

Fenhelis - ½ gab.

Topinambūrs - 1 kg

Puravs - 1 gab.

Spināti - 3 saujas

Ķiploks - 3 daiva

Rozmarīns - 1 ēdamk.

Citrons - 1 gab.

Olīveļļa - 2 ēdamk.

Dārzeņu buljons vai ūdens - 1½ l

Sāls, pipari - pēc garšas

Pagatavošanas laiks: 1 h

Pagatavošana:

Bļodā lej ūdeni vai buljonu, izspied no citrona sulu un pievieno šķidrumam

Nomizo topinambūrus, sagriez gabaliņos un liec sagatavotajā citronūdenī vai buljonā ar citronu, lai tie neiekrāsotos tumši (topinambūru vietā vari izmantot kartupeļus vai ziedkāpostus)

Notīri un sagriez puravu, fenheli un ķiploka daiviņas

Topinambūru izņem no citronūdens

Katlā ielej olīveļļu, tajā liec topinambūru, pievieno puravus, ķiplokus, fenheli un apcep olīveļļā 3 - 5 minūtes

Pievieno citronūdeni vai buljonu, kā arī rozmarīnu un vāri vismaz 30 minūtes

Ļauj zupai 5 minūtes atdzist, pievieno svaigos spinātus un sablenderē

Kad zupa sablenderēta, uzkarsē to no jauna, pievieno sāli un piparus


Mandeļu un topinambūra biezeņzupa


Foto: Publicitātes foto

Nepieciešams (2 porcijas):

Ziedkāposts - ½ gab.

Topinambūrs - 500 g

Puravs - 1 gab.

Grauzdētas mandeles - 1 sauja

Ķiploks - 2 daiviņas

Svaigais čili - aptuveni 1cm

Sīpols - 1 gab.

Olīveļļa - 2 ēdamk.

Dārzeņu buljons vai ūdens - 1 l

Citrons - 1gab.

Timiāns - 2 zariņi

Sāls, pipari - pēc garšas

Pagatavošanas laiks: 50 min

Pagatavošana:

  1. Bļodā lej ūdeni vai buljonu, pievieno izspiestu sulu no ½ citrona

  2. Notīri un sagriez gabaliņos topinambūru. Lai tas neiekrāsotos tumšs, liec to citronūdenī vai buljonā

  3. Sagriez sīpolu, ķiploku, čili, ziedkāpostus un purava gaišāko daļu. Liec katlā un apcep olīveļļā zeltainus

  4. Izņem no citronūdens topinambūrus, pievieno tos garšaugiem, sautē pāris minūtes

  5. Pievieno citronūdeni vai buljonu. Kad tas sāk vārīties, samazini temperatūru un vāri vēl 20 - 25 minūtes

  6. Kad saknes izvārījušās, padzesē zupu 5 minūtes, pievieno timiāna lapiņas, sāli un piparus - sablenderē biezeņzupā

  7. Sasildi zupu vēlreiz, pasniedz ar grauzdētām mandelēm, svaigām timiāna lapiņām, pārlej ar sulu no ½ citrona

Lai Tev Aikāgaršo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!