Fenhelī ir divreiz vairāk C vitamīna kā apelsīnā, un tas stiprina imūnsistēmu, savukārt topinambūrs ir ļoti labs dzelzs avots. Šie dārzeņi nodrošinās īstu garšas virpuli un piešķirs daudzveidību ikdienas maltītei," saka Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.
Pavasara salāti
Nepieciešams (2-4 porcijas):
Fenhelis - 1 gab.
Redīsi ar lapiņām - 1 bunte
Svaigie spināti - 1 sauja
Dilles - 1 bunte
Grauzdētas mandeles - 2 saujas
Citrons - 1 gab.
Olīveļļa ar pipariem Selection by Rimi - 2 ēdamk.
Pagatavošanas laiks: 10 min
Pagatavošana:
Fenheli un redīsus sagriez plānās šķēlītēs, liec traukā vai kārto uz šķīvja
Pievieno smalki sagrieztas redīsu lapas
Salātus pārkaisi ar spinātu lapiņām, smalki grieztām dillēm
Pievieno grauzdētas mandeles
Izspied no citrona sulu un sajauc to ar olīveļļu, sakul un pārlej salātiem
Fenheļa biezeņzupa
Nepieciešams (4 porcijas):
Fenhelis - ½ gab.
Topinambūrs - 1 kg
Puravs - 1 gab.
Spināti - 3 saujas
Ķiploks - 3 daiva
Rozmarīns - 1 ēdamk.
Citrons - 1 gab.
Olīveļļa - 2 ēdamk.
Dārzeņu buljons vai ūdens - 1½ l
Sāls, pipari - pēc garšas
Pagatavošanas laiks: 1 h
Pagatavošana:
Nomizo topinambūrus, sagriez gabaliņos un liec sagatavotajā citronūdenī vai buljonā ar citronu, lai tie neiekrāsotos tumši (topinambūru vietā vari izmantot kartupeļus vai ziedkāpostus)
Notīri un sagriez puravu, fenheli un ķiploka daiviņas
Topinambūru izņem no citronūdens
Katlā ielej olīveļļu, tajā liec topinambūru, pievieno puravus, ķiplokus, fenheli un apcep olīveļļā 3 - 5 minūtes
Pievieno citronūdeni vai buljonu, kā arī rozmarīnu un vāri vismaz 30 minūtes
Ļauj zupai 5 minūtes atdzist, pievieno svaigos spinātus un sablenderē
Kad zupa sablenderēta, uzkarsē to no jauna, pievieno sāli un piparus
Mandeļu un topinambūra biezeņzupa
Nepieciešams (2 porcijas):
Ziedkāposts - ½ gab.
Topinambūrs - 500 g
Puravs - 1 gab.
Grauzdētas mandeles - 1 sauja
Ķiploks - 2 daiviņas
Svaigais čili - aptuveni 1cm
Sīpols - 1 gab.
Olīveļļa - 2 ēdamk.
Dārzeņu buljons vai ūdens - 1 l
Citrons - 1gab.
Timiāns - 2 zariņi
Sāls, pipari - pēc garšas
Pagatavošanas laiks: 50 min
Pagatavošana:
-
Bļodā lej ūdeni vai buljonu, pievieno izspiestu sulu no ½ citrona
-
Notīri un sagriez gabaliņos topinambūru. Lai tas neiekrāsotos tumšs, liec to citronūdenī vai buljonā
-
Sagriez sīpolu, ķiploku, čili, ziedkāpostus un purava gaišāko daļu. Liec katlā un apcep olīveļļā zeltainus
-
Izņem no citronūdens topinambūrus, pievieno tos garšaugiem, sautē pāris minūtes
-
Pievieno citronūdeni vai buljonu. Kad tas sāk vārīties, samazini temperatūru un vāri vēl 20 - 25 minūtes
-
Kad saknes izvārījušās, padzesē zupu 5 minūtes, pievieno timiāna lapiņas, sāli un piparus - sablenderē biezeņzupā
-
Sasildi zupu vēlreiz, pasniedz ar grauzdētām mandelēm, svaigām timiāna lapiņām, pārlej ar sulu no ½ citrona
Lai Tev Aikāgaršo!