kanepes
Foto: ČetrasSezonas.lv
Visa mūsu ikdiena pārsvarā sastāv no stereotipiem un cīņas ar tiem. Esam pieraduši pie kaut kā viena un pie tā arī turamies. Tomēr bieži vien, ielūkojoties dziļāk, var saprast, ka tas, no kā varbūt baidījāmies, īstenībā ir kaut kas lielisks. Tā nu varu iepazīstināt ar stereotipu mākto augu – kaņepi.
Kaņepju sēklas bieži vien tiek izmantotas ēdiena ražošanā un gatavošanā, un viens no populārākajiem kaņepju sēklu izmantošanas veidiem pārtikā ir kaņepju sviests un eļļa. Tā kā kaņepju sēklām ir
augsts proteīna saturs
, to sastāvā ir 21 aminoskābe, vitamīns E, kalcijs, kālijs un magnijs, tad tās vajadzētu iekļaut ēdienkartē ikvienam un īpaši veģetāriešiem. Turklāt tām piemīt daudzas ārstnieciskas īpašības - tās palīdz samazināt stresu, noņem bezmiegu, palīdz pret vielmaiņas traucējumiem un pat pret epilepsiju. Tā kā alerģijas pret riekstiem un to produktiem nav retums, kaņepju sēklas izceļas ar to, ka alerģija pret tām vēl nav tikusi novērota!

Izmanto

Kaņepju sēklas var lietot, gan vienkārši uzberot uz salātiem vai pastas, pievienojot dārzeņiem, saberztas pievienojot kūkās un cepumos olu vietā, gan pagatavojot kaņepju sviestu, pienu vai eļļu. Tomēr visvērtīgākās tās ir termiski neapstrādātas.

Savukārt kaņepju eļļu izmanto konservu un konditorejas izstrādājumu pagatavošanā. Eļļas rūpniecības blakusprodukts ir kaņepju rauši, kurus savukārt izmanto lopbarībā.

No kaņepju sēklām iegūst kaņepju proteīnu, kas ir viens no tā sauktajiem "superfoods" - produktiem, kas sniedz organismam nepieciešamās minerālvielas un vitamīnus, lietoti mazās devās. Īpaši svarīgi "superfoods" ir veģetāriešu, vegānu, sportistu un svaigēdāju uzturā, kā arī paaugstinātas slodzes situācijās. To lieto, lai stiprinātu kaulus un locītavas, apgādātu organismu ar visām nepieciešamajām aminoskābēm, taukvielām, minerālvielām, kā arī - lai samazinātu holesterīna līmeni, stiprinātu imūnsistēmu un mazinātu stresu. Kaņepju sēklas ir lielisks enerģijas un minerālu avots.

Kaņepju sviests

Kaņepju sviestam ir divi veidi. Viens no tiem - sviestu sajauc ar kaņepju sēklām un diemžēl arī ar augu taukiem. Otrs veids - pašas kaņepes saberž tik ļoti, ka izveidojas bieza, sviestam līdzīga masa. Arī sviesta daudzums, ar kuru sajauc sēklas, var atšķirties, un visgaršīgāk ir, ja sviesta ir pēc iespējas mazāk.

Otro veidu mājās pagatavot ir grūti, turpretī pirmo - pavisam vienkārši. Paņem kaņepju sēklas un sviestu, sēklas uz sausas pannas apgrauzdē (ne pārāk ilgi, citādi tās būs rūgtas) un samal gaļasmašīnā. Mal 4-6 reizes. Ar katru reizi masa kļūs arvien ķepīgāka. Tad šo masu samaisi ar sviestu. Jo vairāk kaņepju un mazāk sviesta, jo garšīgāk.

Kaņepju sviests arī ir ļoti veselīgs. Atšķirībā no, piemēram, zemesriekstu sviesta - tas nav alerģisks. Kaņepju sviesta zaļā krāsa liecina par tā sastāvā esošo hlorofilu, kas ir spēcīgs antioksidants. Pavisam neliels daudzums kaņepju sviesta nodrošina kvalitatīvu proteīnu uzņemšanu.

Kaņepju sviestu var ne tikai smērēt uz maizes. Pievieno to arī smūtijiem vai putrām. Tas piešķirs jaunas garšas nianses un padarīs ēdienu spēcinošu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!