Foto: PantherMedia/Scanpix

Šis ir rabarberu laiks! Kas gan par vasaras gaidīšanu bez sulīga rabarberu pīrāga vai plātsmaizes uz galda? Portāls ČetrasSezonas.lv piedāvā labākās receptes, ko varam pagatavot no sulīgajiem rabarberiem!

Rabarberu plātsmaize


No klasiskajām receptēm iedvesmota, tikai ar nelielu ingvera un kanēļa daudzumu un mandeļu skaidiņām. Vienkārša, sulīga un ne pārāk salda. Savukārt no sulas, kas paliek pāri pēc rabarberu izcepšanas, pagatavo kokteili.

Sastāvdaļas:

  • 700 g nomizotu rabarberu
  • 60 g brūnā cukura
  • 4 olas
  • 150 g baltā cukura
  • 250 ml kefīra
  • ½ tējk. ingvera
  • ½ tējk. kanēļa
  • 1 tējk. cepamā pulvera
  • 200 g miltu
  • 60 ml kukurūzas eļļas

Pārliešanai:

  • 150 g skāba krējuma
  • 40 g baltā cukura
  • 2 ēd.k. citrona sulas
  • 50 g mandeļu skaidiņu
  • sauja baltā cukura - pārkaisīšanai

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Ietauko vai ar cepamo papīru izklāj pannu 20 x 35  cm diametrā.
  2. Liec citā pannā rabarberus, pārber ar cukuru un liec krāsnī cepties, līdz rabarberi ir mīksti, apmēram 15 min. Izņem ārā, liec sietā, lai notek liekais šķidrums (šķidrumu saglabā un pagatavo kokteili).
  3. Tikmēr maisi olas ar cukuru, kefīru un eļļu, apmēram 4 minūtes. Bļodā samaisi miltus, kanēli, ingveru un cepamo pulveri. Pievieno, mikserim lēnām darbojoties, un maisi tikai tik ilgi, līdz ir viendabīga masa, - apmēram 30 sekundes.
  4. Lej mīklu pannās, ber pa virsu notecinātos rabarberus un liec cepties apmēram 25 minūtes.
  5. Kad cepšanās laiks tuvojas beigām, blenderī vai mikserī liec skābu krējumu, cukuru un citrona sulu. Sablenderē.
  6. Izņem plātsmaizi no krāsns, pārlej plānā kārtā ar krējuma maisījumu un pārber ar mandeļu skaidiņām. Pārkaisi vēl ar sauju cukura. Cep, līdz pārslas ir skaistas, zeltainas.

Rabarberu dzēriens ar piparmētru


Rabarberu laiks ir īss, un tas ir jāizmanto. Pagatavo šo vieglo dzērienu, kuru var dzert gan siltu, gan aukstu. Vēl ideālāk, ja tas ir salds, tad aukstu to var papildināt ar dzirkstošu ūdeni un ledus gabaliņiem.

Sastāvdaļas:

  • 350 g rabarberu
  • 1 l ūdens
  • 2 laimi, uz pusēm
  • 1/2 kanēļa standziņa
  • 8 piparmētras zariņi
  • brūnā cukura - cik vēlies

Rezultāts:

  • 1 l

Pagatavošana:

  1. Katliņā liec rabarberus, pusi no viena vesela laima, pusi piparmētru un kanēļa standziņu. Uzvāri uz vidēji lielas liesmas un, kad sāk vārīties, liesmu samazini, lai burbuļo. Pavāri kādas 10 minūtes, bet nemaisi, lai pārāk nesaduļķojas.
  2. Nogriez liesmu un ļauj pastāvēt, kamēr atdziest līdz kādiem 40 grādiem. Nokās caur sieru, bet neberz kopā ar biezumiem, tikai šķidrumu.
  3. Dzērienam pielej laima sulu no palikušajiem laimiem un iemaisi tik daudz cukura, cik vēlies, - svaigākam mazāk, saldākam vairāk. Pievieno atlikušās piparmētru lapiņas. Pasniedz vai nu siltu, vai arī pārlej pudelē, atdzesē ledusskapī un pasniedz vēsu.

Rabarberu un zemeņu kokteilis


Viens no veidiem, kā izvairīties no rabarberu kraukšķīguma vai pārceptas kūkas, ir - rabarberus pirms cepšanas atsevišķi izcept kopā ar cukuru. Tad tos notecināt uz sieta un izmantot pašus sausos rabarberus. Savukārt sulu, kas iztek, kurā ir tikai minimāls cukura daudzums, nelej ārā, bet izmanto kokteiļos.

Sastāvdaļas:

  • 100 ml rabarberu novārījuma
  • 150 g zemeņu
  • 20 piparmētras lapiņas
  • ledus
  • 500 ml sodas ūdens
  • salds krējums, ja vēlies

Pagatavošana:

  1. Lej blenderī rabarberu novārījumu, ieliec zemenes un sablenderē.
  2. Glāzēs liec ledu, gandrīz pilnu. Pielej zemeņu un rabarberu miksli, sadalot 4 glāzēs, un atlikušo vietu glāzēs piepildi ar sodas ūdeni. Ja vēlies, beigās pievieno 1 tējk. salda krējuma.
  3. Pasniedz aukstu un dekorē ar piparmētru lapām.

Maigais rabarberu un lavandas krēms


Viegls, ātrs, maigs un tik aromātisks. Tieši pateicoties lavandai, tas ir ļoti aromātisks un īpašs krēms, bet prasa maz pagatavošanas spēka un laika. Pasniedz aukstu.

Sastāvdaļas:

  • 200 g notīrītu rabarberu, nelielos gabaliņos
  • 5 ēd.k. brūnā cukura
  • 1/4 tējk. lavandas
  • 100 ml salda krējuma
  • 3 ēd.k. cukura
  • 4 ēd.k grieķu vai turku jogurta

Pagatavošana:

  1. Katliņā liec rabarberus, cukuru un lavandu. Uz ļoti mazas liesmas vāri, kamēr no rabarberiem izdalās sula un izkūst cukurs. Tad apmaisi un ļauj pasautēties kādas 10 minūtes, līdz rabarberi ir mīksti, bet vēl nejūk laukā.
  2. Noņem no liesmas, pārliec traukā, lai ātrāk atdziest, un ļauj atdzist.
  3. Kad atdzisis, pagatavo krēmu. Bļodā liec saldu krējumu un cukuru un saputo, lai ir stingra masa. Tad ar karoti iemaisi jogurtu (ne ar mikseri).
  4. Traukā liec jogurta un krējuma krēmu un pa virsu - rabarberus.

Rabarberu krēms


Lai gan klasiski šis krēms tiek vārīts no citroniem, tomēr rabarberu sezonā noteikti krēmu vāri no svaigas rabarberu sulas un ar to pildi kūkas (dekorējot ar zemenēm).

Sastāvdaļas:

  • 4 olu dzeltenumi
  • 200g pūdercukura
  • 200 g sviesta
  • 120 ml rabarberu sulas

Rezultāts:

  • 500 ml

Pagatavošana:

  1. Sagatavo olu dzeltenumus tā, lai tie būtu vienā trauciņā un gatavošanas procesā varētu tos viegli pievienot, nenoņemoties ar olu dalīšanu.
  2. Katliņā uzvāri ūdeni, ko ielej apmēram 5 cm augstumā. Pa virsu liec tādu bļodu, kuru uzliekot, tās pamats ar ūdeni nesaskaras, bet saskaras tikai ar ūdens izgaroto tvaiku. Uguni zem katliņa atstāj, bet samazini vidēji lielu.
  3. Bļodā liec sviestu, cukuru un sulu un liec uz vārošā ūdens. Vislabāk ar nelielu putojamo slotiņu, bet, ja tādas nav, tad ar koka karoti, maisi, līdz sviests un cukurs izkusis un ir viendabīga masa, apmēram 1-2 minūtes. Kad tas izdarīts, turpinot aktīvi maisīt, pieliec olu dzeltenumus un visu laiku maisi. Maisīšanu veic apmēram 7-10 minūtes, līdz masa sāk kļūt biezāka un krēmīgāka. Kēms vēl arvien būs salīdzinoši šķidrs, bet nekādā gadījumā tāds, kas tek ātrā straumītē, bet gan tāds, kas, paceļot karoti, lēnām un pamatīgi notek.
  4. Ka tas izdarīts, bļodu ņem nost no katliņa un, vislabāk, pārlej vai nu citā bļodā, vai, ja gribi "biezpienu" paturēt ilgāk, tad ar karstu ūdeni izmazgātā burciņā. Ja iepildīsi bļodā, tad pārvelc ar pārtikas plēvi un ļauj atdzist. Ja pildi burkā, tad burku aizvāko un arī ļauj atdzist.
  5. Pasniedz ar pankūkām vai baltmaizi vai pildi dažādās kūciņās.

Sulīgā rabarberu kūka (bez glutēna)


Šīs kūkas pamatā ir diezgan daudz mandeļu miltu, kas varbūt to padara par nedaudz ekskluzīvu, bet ne tiem, kuriem ir alerģija pret miltiem, kas satur glutēnu, un kuriem kūkas parasti iet gar degunu. Bet tiem, kuriem alerģijas nav, kūka garšos tikpat daudz, jo mandeļu sulīgums un saldenums kopā ar skābenajiem rabarberiem ir kā roka ar cimdu.

Sastāvdaļas;

pamatnei:

  • 120 g sviesta, istabas temperatūrā
  • 100 g dabīgā cukura
  • 3 olas
  • 110 g mandeļu miltu
  • 45 g bezglutēna auzu miltu
  • 1 tējk. cepamā pulvera
  • vaniļas ekstrakts

pildījumam:

  • 400 g nomizotu rabarberu, sagriezti
  • 50 g cukura

virskārtai:

  • 60 ml sula no rabarberiem
  • 50 g cukura
  • 100 g mandeļu miltu

Rezultāts:

  • 1 kūka

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Ietauko ar sviestu kūkas formu 23 cm diametrā. Izbārsti ar mandeļu miltiem un nedaudz cukura. Izlīdzini gan pa pamatni, gan pa malām un lieko izber.
  2. Sajauc rabarberus ar cukuru, lai atsulojas.
  3. Saputo sviestu ar cukuru, apmēram 3-5 minūtes, līdz masa ir gaisīgāka. Pievieno olas un atkal saputo, kādas 2 minūtes.
  4. Tad pievieno mandeļu un auzu miltus, cepamo pulveri, vaniļas ekstraktu un nedaudz sāls. Samaisi.
  5. Liec mīklu pannā un ar karoti nolīdzini, bet malās ieveido augstāku kārtu. Vidus daļā saber rabarberus. Kad ņem rabarberus, nospied tiem lieko šķidrumu, bet šķidrumu nelej ārā, to izmantosi virskārtai.
  6. Cep 20 minūtes, tad uzliec virskārtu un cep vēl 15 minūtes.
  7. Virskārta. Sajauc 60 ml no izveidojušās rabarberu sulas ar mandeļu miltiem un cukuru.

Bagātīgais un sulīgais rabarberu drumstalu pīrāgs


Kā gan rabarberu sezona bez rabarberu kūkas vai bez rabarberu drumstalu pīrāga. Pateicoties rabarberiem, tas ir tik sulīgs un, lai gan salds, bet tajā pašā laikā atsvaidzinošs un maigs. Lai gan perfekti garšo viens pats, kopā ar vaniļas saldējumu vai vaniļas mērci tas būs tavs šīs sezonas hits.

Sastāvdaļas:

  • 700 g nomizotu rabarberu, sagriezti nelielās šķēlītēs
  • 50 g cukura, atsulošanai
  • sviests formas ietaukošanai

mīklai:

  • 300 g augstākā labuma kviešu miltu
  • 145 g sviesta
  • 50 g cukura
  • 1 vidēja ola
  • šķipsniņa sāls

drumstalām:

  • 150 g miltu
  • 110 g auzu pārslu
  • 150 g brūnā cukura
  • 150 g sviesta
  • 1/2 tējk. kanēļa
  • nedaudz rīvējienu muskatrieksta

Pagatavošana:

  1. Traukā liec rabarberus un cukuru, samaisi un ļauj atsuloties, kamēr gatavo mīklu.
  2. Traukā ieber miltus, cukuru, sāli un sviestu. Ar pirkstu galiem beržot izveido rīvmaizei līdzīgu masu. Pievieno olu un mīklu samīci, līdz tā ir gluda un viendabīga. Ja ir laiks un vēlme, ievieto ledusskapī vismaz uz 30 minūtēm. Ja nav, tad gatavo tālāk.
  3. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu un ietauko ar sviestu tartes formu 23 cm diametrā (vislabāk, ja ir izņemama apakša).
  4. Izrullē mīklu nedaudz lielāku par formu un ieklāj. Nolīdzini malas, nogriežot ar nazi.
  5. Pagatavo drumstalas. Bļodā liec miltus, auzu pārslas un sviestu. Beržot ar pirkstiem izveido tādu kā ļoti rupju rīvmaizes masu, kurā vēl pa vidu ir palieli sviesta un mīklas gabaliņi. Tad pieber cukuru un iemaisi.
  6. Tartes formā kārto pusi rabarberu, pirms tam rokās nospiežot lieko šķidrumu. Tad pārber nedaudz ar drumstalu masu. Tā uzsūks šķidrumu. Tad ber pārējos rabarberus, kas izveidos palielu kaudzi. To visu pārber ar drumstalām un vēl beigās uzber kanēli un muskatriekstu.
  7. Liec pannu krāsnī un cep 45 minūtes, līdz pīrāgs kļuvis zeltains. Izņem ārā un atdzesē vismaz 1 h. Vari pasniegt vai atdzesēt pavisam.

Auzu miltu un rabarberu kūka ar krēmu


Rabarberu laiks ir jāizmanto. Katru gadu tas ir tik īss, ka, liekas, beidzas, pirms sācies. Lai tas būtu interesantāks, cep kūkas, un viena no tām ir šī, ar „Rīgas Dzirnavnieka" auzu miltiem. Pavisam nedaudz vēl mandeļu miltu, protams, rabarberi un tad atsvaidzinošs jogurta krēms. Ideāli var paņemt līdzi piknikā, kad kūku atliek ietīt folijā, krēmu paņemt līdzi un dekorēt uz vietas vai vienkārši ēst kūku ar krēmu kā piedevu.

Sastāvdaļas:

  • sviests pannas ietaukošanai
  • 350 g nomizotu rabarberu
  • 70 g brūnā cukura
  • 240 g sviesta, istabas temperatūrā
  • 3 vidēja izmēra olas, vislabāk istabas temperatūrā
  • 1/2 apelsīna miza
  • 140 g brūnā cukura
  • 70 g mandeļu miltu
  • 170 g auzu miltu
  • 2 ēd.k. citrona sulas
  • vaniļas cukurs
  • 2 tējk. cepamā pulvera

krēmam:

  • 400 g grieķu jogurta
  • ja vēlies, vēl cukurs vai medus saldumam

Pagatavošana:

  1. Rabarberu sagriez gabaliņos, ne pārāk lielos, ne pārāk mazos. Apber bļodā ar cukuru un ļauj, lai atsulojas. Var 20 min, bet tikpat labi arī dažas stundas.
  2. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Ar sviestu ietauko kūkas formu 23 cm diametrā ar noņemamām maliņām.
  3. Saputo bļodā sviestu ar cukuru, līdz ir gaisīgs. Pievieno pa vienai olas, lai lēnām ieputojas. Bet noteikti pa vienai, jo, ja saliksi visas olas, masa var zaudēt savu gaisīgumu. Apstādini mikseri. Pieber mandeļu un auzu miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri un vaniļas cukuru. Pievieno apelsīna mizu, citrona sulu un visu samaisi.
  4. Beigās iemaisi 170 g no rabarberiem, pārējos rabarberus un sulu, kas iztecējusi, izmantosi virskārtai.
  5. Ielej mīklu formā, izlīdzini un liec cepties krāsns vidējā nodalījumā 40-45 minūtes. Pārbaudi, vai centrā iedurts kociņš ārā nāk tīrs. Izņem ārā un atdzesē formā, līdz tā ir viegli silta.
  6. Kamēr cepas kūka, katlā lej rabarberus ar sulu, kas iztecējusi. Uzgriez lielu liesmu un vāri, līdz šķidrums kļuvis biezāks un sīrupaināks. Noņem no liesmas un atdzesē.
  7. Krēms. Kad kūka padzisusi, bļodā liec jogurtu, pieliec rabarberus un, ja vēlies, vēl cukuru. Samaisi. Uzklāj kūkai un pasniedz.

Rabarberu saldējums


Dažreiz liekas, ka rabarberu saldējums ir viss, kas vasarā nepieciešams. Tas ir svaigs, skābeni salds un krēmīgs. Un nekas neaizstāj pašu gatavotu saldējumu. Lieliski sader ar sadrupinātiem auzu cepumiem vai arī grauzdētiem lazdu riekstiem.

Sastāvdaļas:   

  • 250 g nomizotu rabarberu, sagriezti nelielos gabaliņos
  • 70 g cukura
  • 40 ml ūdens
  • 120 ml salda krējuma
  • 100 g maskarpones siera
  • 50 g creme fraiche*

Pagatavošana:   

  1. Katliņā liec rabarberus, ūdeni un cukuru, uzliec vāku un uz ļoti mazas liesmas pasautē kādas 5-10 minūtes (atkarīgs no tā, cik lielos gabaliņos sagriezīsi rabarberus).
  2. Kad rabarberi mīksti, noņem no uguns un pilnībā atdzesē. Sablenderē.
  3. Bļodā sajauc maskarpones sieru, creme fraiche un saldo krējumu, tikai tik daudz, līdz viss sajaucas vienmērīgā krēmā. Pievieno rabarberu biezeni. Vēlreiz samaisi un liec saldējuma mašīnā. Gatavo 20-30 minūtes (atkarīgs no saldējuma mašīnas).**
  4. Vari pasniegt uzreiz vai arī pārlikt aizvākojamā traukā un ielikt saldētavā vēl uz 2 stundām, lai tas kļūst stingrāks.

Papildinājumi: * Creme fraiche var aizstāt ar to pašu maskarponi.
** Ja tev nav saldējuma mašīnas, vari likt ledusskapī un maisīt ik pa stundai, līdz tas gatavs. Bet tas nekad nebūs tik labs kā ar saldējuma mašīnu.


Grilēta vistas fileja ar rabarberu mērci



Pikanta un asa rabarberu mērce ir perfekta baudīšanai pie gaļas, it īpaši grilētas. Pateicoties hmeli-suneli, šī mērce ir nedaudz līdzīga gruzīnu
tkemali
mērcei, galveno sastāvdaļu, skābas plūmes, aizvietojot ar sezonāliem un vietējiem rabarberiem.

Sastāvdaļas:

  • 4 vistas filejas
  • 1 laima sula
  • 4 ēd.k. olīveļļas
  • jūras sāls pēc garšas
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas

rabarberu mērcei:

  • 300 g rabarberu, šķēlēs
  • 2 ēd.k. brūnā cukura
  • ½ tase baltvīna
  • 2 ēd.k. balzametiķa
  • ½ tējk. malto čili piparu
  • 1 tējk. hmeli-suneli
  • šķipsniņa sāls

Pagatavošana:

  1. Iemarinē vistas filejas olīveļļā, laima sulā un garšvielās.
  2. Rabarberus sagriez šķēlēs. Pirms griešanas vari tos nemizot - sarkanā miza tāpat kļūs mīksta un piešķirs mērcei skaistu krāsu. Katliņā sajauc rabarberus ar baltvīnu un brūno cukuru un sautē uz nelielas uguns, līdz rabarberi būs mīksti. Gataviem rabarberiem pievieno balzametiķi, sāli, čili piparus un hmeli-suneli. Ja vēlies viendabīgu mērci, vari to sasmalcināt ar blenderi.
  3. Sakarsē grila pannu. Liec vistas filejas uz pannas, lai grilējas no abām pusēm. Centies nepārcept fileju, citādi tā kļūs sausa un sīksta. Pasniedz vistas fileju ar rabarberu mērci.

Vēl citas receptes gardiem un izmēģināšanas vērtiem ēdieniem, kā arī padomi un gardēžu ceļojumu apraksti - portālā ČetrasSezonas.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!