Vārdu "karijs" dzirdējis ikviens, bet, ja tā padomā, tad karijs ir viens liels pārpratums. Daudzi cilvēki domā, ka zina, kas ir karijs, bet... Pastāv dažādas versijas par vārda izcelsmi. Populārākā skaidro, ka karijs cēlies no tamilu vārda kari, kas nozīmē pikantu mērci. Pēc citas versijas, tas cēlies no tamilu vārda kaari, kas savukārt nozīmē piedevas, ko pasniedz kopā ar pamatēdienu. Vairāk nekā 5000 gadu laikā karijs izplatījies pa visu pasauli, sākot no Indijas, tad uz Dienvidaustrumāziju un, sākoties kolonizācijai, līdz pašiem tālākajiem pasaules nostūriem.
ASV, Dienvidāfrika, Eiropa - karijs ir ieņēmis svarīgu vietu šo reģionu virtuvēs. Karijs ir universāls produkts, kas adaptējas, lai kur arī nokļūtu. Izmantojot vietējās garšvielas un produktus, tas kļūst teju par nacionālo ēdienu.

Pasaulē ir trīs dažādas lietas, kuras apzīmē ar vāŗdu "karijs". Pirmkārt, lielveikalu plauktos vienmēr var atrast pikanto garšvielu maisījumu dzeltenā krāsā, kas ienes virtuvē Indijas aromātus un garšas. Otrkārt, visā pasaulē kariju pazīst kā dārzeņu, gaļas vai zivju ēdienu ar pikantu Indijas garšvielu mērci. Treškārt, karijs ir augs, kura lapas indieši iecienījuši dārzeņu ēdienos. Šīs ir trīs karija būtības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!