Kā sagriezt ananāsu?
Mēdz uzskatīt, ka no tā, cik pareizi sagriezts ananāss, ir atkarīgs arī tas, cik stipri tas kodīs mēlē. Ir vairāki varianti, kā var griezt ananāsu.
Mums iepatikās šis:
- vispirms nogriež ananāsa lapotni,
- ananāsu sagriež aptuveni 1,5 cm biezās apaļās šķēlēs,
- katrai ananāsa ripai nogriež mizu,
- ar nazi vai kādu apaļu trauciņu izgriež/izspiež serdes gaļu.
Esam izvēlējušies arī dažas atsvaidzinoši vasarīgas receptes, kurā var izmantot ananāsus.
Ananāsu kokteilis
Ananāsu kokteiļu variāciju ir patiesi daudz. Viena no tām! Kokteilim vajadzēs 20 ml cukura sīrupa, 40 ml ananāsu sulu, 50 gramus svaigu vai konservētu ananāsu un 150 ml aukstu pienu. Visas sastāvdaļas samiksē blenderī, pievienojot sasmalcinātu ledu. Pasniedz uzreiz.
Ananāsu kūka
2 glāzes miltu, 2 glāzes baltā cukura, 2 olas, 2 tējkarotes cepamā pulvera, 1 tējkarote vaniļas cukura, 1 glāze ananāsu sulas, sakapāti ananāsu gabaliņi, 1 kārbiņa (200 grami) krējumsiera, 100 grami sviesta, pūdercukurs.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175 grādiem. Tikmēr bļodā sajauc sausās sastāvdaļas - miltus, cukuru, cepamo sodu. Pievieno olu, vaniļu, sakapātus ananāsus, sulu. Visu labi samaisa kopā. Cep aptuveni 45 minūtes līdz kūka ir zeltaina un gatava.
Kamēr kūka cepas, samaisa krējumsieru ar mīkstu sviestu un pāris ēdamkarotēm pūdercukura (atkarībā no tā, cik saldu gribas krēmu). Krēmu klāj uz siltas kūkas.
Ananāsu salāti
Bundža konservētu ananāsu (var izmantot arī svaigus), 3 tomāti, 2 apelsīni, 3 ēdamkarotes saldā krējuma, salātlapas, citronu sula, sāls un cukurs.
Tomātus un apelsīnus sagriež nelielos gabaliņos. Uz šķīvja liek salātu lapas, virsū kārto apelsīnus un tomātus, pārlej ar saldā krējuma, citronu sulas, sāls un cukura maisījumu.
Ananāsu suflē
Olu baltumus kopā ar cukura saputo stingrās putās, pievieno smalki sagrieztus ananāsus. Cepamtraukā liek suflē masu (var likt arī nelielas piciņas), vidū izveido iedobumu un 100 grādos cep gatavu.
Deserts ananāsu laivā
Saldo krējumu ar cukuru un vanilīna cukuru saputo, pievieno caur sietiņu izberzt biezpienu. Ananāsu gareniski pārgriež uz pusēm, izgriež serdi un izgrebj mīkstumu, ko sagriež mazos gabaliņos. Iztecējušo ananāsu sulu un ananāsu gabaliņus iecilā biezpiena masā. Krēmu pilda ananāsu pusītēs, pārkaisa ar koksriekstu skaidiņām un pasniedz.