Foto: PantherMedia/Scanpix
Ananāsa eksotiski svaigā garša tik ļoti pastāv vasaras karstumam! Ananāss virtuvē ir patiesi universāls auglis, kuru plaši izmanto gan sāļos ēdienos, gan desertos, kokteiļos un tortēs. To var ēst gan svaigā veidā, gan arī grilētu, ceptu, pievienotu dažādām mērcēm un tamlīdzīgi. Pie tam ananāsi spējot atbrīvot no kakla un vēdera sāpēm.

Kā sagriezt ananāsu?


Foto: AP/Scanpix

Mēdz uzskatīt, ka no tā, cik pareizi sagriezts ananāss, ir atkarīgs arī tas, cik stipri tas kodīs mēlē. Ir vairāki varianti, kā var griezt ananāsu.

Mums iepatikās šis:

- vispirms nogriež ananāsa lapotni,

- ananāsu sagriež aptuveni 1,5 cm biezās apaļās šķēlēs,

- katrai ananāsa ripai nogriež mizu,

- ar nazi vai kādu apaļu trauciņu izgriež/izspiež serdes gaļu.

Esam izvēlējušies arī dažas atsvaidzinoši vasarīgas receptes, kurā var izmantot ananāsus.

Ananāsu kokteilis


Foto: PantherMedia/Scanpix
Ananāsu kokteili ļoti eleganti var pasniegt izgrebtā ananāsā. Guļot vasaras saulītē, iespējams, šķitīs, ka virs galvas ir palmu zari un atrodaties kādā eksotiskā zemē.

Ananāsu kokteiļu variāciju ir patiesi daudz. Viena no tām! Kokteilim vajadzēs 20 ml cukura sīrupa, 40 ml ananāsu sulu, 50 gramus svaigu vai konservētu ananāsu un 150 ml aukstu pienu. Visas sastāvdaļas samiksē blenderī, pievienojot sasmalcinātu ledu. Pasniedz uzreiz.

Ananāsu kūka


Foto: Shutterstock

Ananāsu ripas labi izskatās un garšo arī tortēs un keksos.

2 glāzes miltu, 2 glāzes baltā cukura, 2 olas, 2 tējkarotes cepamā pulvera, 1 tējkarote vaniļas cukura, 1 glāze ananāsu sulas, sakapāti ananāsu gabaliņi, 1 kārbiņa (200 grami) krējumsiera, 100 grami sviesta, pūdercukurs.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175 grādiem. Tikmēr bļodā sajauc sausās sastāvdaļas - miltus, cukuru, cepamo sodu. Pievieno olu, vaniļu, sakapātus ananāsus, sulu. Visu labi samaisa kopā. Cep aptuveni 45 minūtes līdz kūka ir zeltaina un gatava.

Kamēr kūka cepas, samaisa krējumsieru ar mīkstu sviestu un pāris ēdamkarotēm pūdercukura (atkarībā no tā, cik saldu gribas krēmu). Krēmu klāj uz siltas kūkas.

Ananāsu salāti


Foto: PantherMedia/Scanpix

Bundža konservētu ananāsu (var izmantot arī svaigus), 3 tomāti, 2 apelsīni, 3 ēdamkarotes saldā krējuma, salātlapas, citronu sula, sāls un cukurs.

Tomātus un apelsīnus sagriež nelielos gabaliņos. Uz šķīvja liek salātu lapas, virsū kārto apelsīnus un tomātus, pārlej ar saldā krējuma, citronu sulas, sāls un cukura maisījumu.

Ananāsu suflē


Foto: AFP/Scanpix
Gaisīgam un atsvaidzinošam desertam vajadzēs 5 olu baltumus, 2 glāzes cukura un 200 gramus ananāsu.

Olu baltumus kopā ar cukura saputo stingrās putās, pievieno smalki sagrieztus ananāsus. Cepamtraukā liek suflē masu (var likt arī nelielas piciņas), vidū izveido iedobumu un 100 grādos cep gatavu.

Deserts ananāsu laivā


Foto: PantherMedia/Scanpix
Šādam desertam būs nepieciešams 1 vesels ananāss, 300 grami biezpiena, 20 grami cukura, 150 grami saldā krējuma, paciņa vanilīna cukura un 10 grami kokosriekstu skaidiņu.

Saldo krējumu ar cukuru un vanilīna cukuru saputo, pievieno caur sietiņu izberzt biezpienu. Ananāsu gareniski pārgriež uz pusēm, izgriež serdi un izgrebj mīkstumu, ko sagriež mazos gabaliņos. Iztecējušo ananāsu sulu un ananāsu gabaliņus iecilā biezpiena masā. Krēmu pilda ananāsu pusītēs, pārkaisa ar koksriekstu skaidiņām un pasniedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!