rutks
Foto: LETA
Rutks daudzviet Latvijas laukos ir labi pazīstama un iecienīta rudens velte, taču daudziem pilsētu iedzīvotājiem redīsa "radinieks" rutks ir kas pavisam svešs. Līdz ar jaunās rudens ražas ienākšanu lielveikalu tīkla "Maxima" plauktos pie pircējiem septembra beigās nonāks arī rutki, portālu "Delfi" informē veikalu tīkla pārstāvji.

Kāpēc ikvienam būtu vērts rutku ieviest savā ēdienkartē un kā to visgaršīgāk pagatavot, stāsta "Maxima Latvija" Pārtikas ražošanas departamenta direktore Sigija Spure-Vavilova.

Rutkus pasaulē pazīst jau tūkstošiem gadu - to izcelsme meklējama Ķīnā, bet nosaukums cēlies no latīņu valodas vārda "radix", kas nozīmē sakne (angliski rutks ir "raddish", turklāt ar šo vārdu apzīmē arī redīsu). Rutkus uzturā lietoja arī Senajā Grieķijā, kā arī Ēģiptē, kur Heopsa piramīdas sienu zīmējumos atrastas liecības par rutku audzēšanu. Interesanti, ka Ēģiptē rutki tika izmantoti kā apmaksa strādniekiem, kuri tika nodarbināti piramīdu celšanā. Savukārt Senajā Grieķijā rutki tika vērtēti tik augstu, ka to zelta replikas tika ziedotas Apolonam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!