Sviesta ķirbis labi garšo gan cepts, gan grilēts un ir jo īpaši piemērots dažādiem desertiem. Riekstu ķirbi parasti izmanto zupām un sautējumiem, tostarp arī svaigām sulām, jo tas satur karotīnu un ir spēcīgs antioksidants. Tāpat svaigā veidā ieteicams lietot cepamķirbi, kas ir bagātāks ar uzturvielām, nekā tradicionālie ķirbji un tam piemīt ārstnieciska iedarbība, turklāt tas ir ļoti salds.
Vistas sautējums ķirbju podiņā
- 50 min
- 4 cilvēkiem
- Ķirbji gatavošanai mikroviļņu krāsnī - 4 gab.
- Vistas šķiņķīši, bez ādas un kauliem - 3 gab.
- Salds krējums - 400 ml
- Mocarella siers - 125 g
- Saldā kukurūza - 100 g
- Zaļie zirnīši - 100 g
- Burkāns - 1 gab.
- Sīpols - 1 gab.
- Ķiploki - 3 daivas
- Baltvīns - 120 ml
- Olīveļļa - 3 ēdamk.
- Timiāns - 2 zari
- Pētersīļi - 1 buntīte
- Sāls, pipari - pēc garšas
- Ķirbjiem nogriez vāciņu un izgreb sēklas. Ierīvē ar sāli un pipariem, un apslaki ar nelielu daudzumu olīveļļas.
- Uzliec atpakaļ vāciņu un liec ķirbi cepties krāsnī aptuveni 10 minūtes.
- Gatavo pildījumu - smalki sagriez burkānu un sīpolu, sarīvē ķiploku.
- Sagriez vistas šķiņķīšus gabalos.
- Visu apcep nelielā daudzumā eļļas.
- Pielej baltvīnu un ļauj tvaicēties, līdz šķidrums samazinājies uz pusi.
- Pievieno saldo krējumu un visu uzvāri.
- Sautējumu lej ķirbīšos. Pievieno kukurūzu, zirnīšus un timiānu, sāli un piparus pēc garšas. Pārber ar mocarellas siera gabaliem un pārkaisi ar smalki sakapātiem pētersīļiem.
- Katram ķirbim uzliec vāciņu un cep cepeškrāsnī 190°C vēl vismaz 15-20 minūtes (mikroviļņu krāsnī tikai 10 minūtes!).
Ķirbju podiņus var pildīt arī ar citiem dārzeņiem, vai pat dažādiem augļiem un ogām
Ķirbju kanēļa pankūkas
- 30 min
- 4 cilvēkiem
- Riekstu ķirbis - 500 g
- Olas - 2 gab.
- Milti - 2 līdz 3 ēdamk.
- Cukurs - 1 ēdamk.
- Malts kanēlis - 1 ēdamk.
- Apelsīni - 1 līdz 2 gab.
- Sāls - 1 šķipsniņa
- Eļļa cepšanai
- Ķirbi nomizo un sagriez šķēlītēs.
- Tad apcep cepeškrāsnī vai tvaicē nelielā ūdens daudzumā, līdz šķēlītes kļuvušas mīkstas.
- Pēc tam samal vai izberz caur sietu, pievieno olas, cukuru, kanēli un šķipsniņu sāls. Masai pierīvē apelsīna miziņu un pielej šī augļa sulu.
- Visu sajauc viendabīgā masā un pievieno miltus.
- Ja vēlies pankūku mīklu nedaudz šķidrāku, pielej mazliet piena, ūdens vai apelsīna sulas.
- Uz sakarsētas pannas nelielā eļļas daudzumā cep pankūciņas, līdz tās kļuvušas zeltaini brūnas.
Ja pievienosi mīklai vairāk piena, sulas vai ūdens, iegūsi gardas plānās pankūkas
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit