Foto: EPA/Scanpix/LETA

Aptuveni puse no noziedzniekiem, kas aizturēti par noziegumiem, kas saistīti ar narkotiku tirdzniecību Antverpenes ostā, ir no Nīderlandes, norāda pilsētas prokuratūras priekšnieks, uz kuru atsaucas "Politico".

"No 150 cilvēkiem, kurus mēs notvērām ostā 2023. gadā, aptuveni 50% bija no Nīderlandes," intervijā nīderlandiešu laikrakstam NRC sacīja Frenkijs De Keizers. "Tā tas ir bijis gadiem ilgi."

De Keizers, kurš ir Antverpenes Prokuratūras vadītājs kopš 2019. gada, arī pastāstīja, ka nīderlandieši arvien vairāk iesaistās vardarbīgos noziegumos, kas saistīti ar narkotiku pārdošanu. Viņš sacīja, ka 2023. gadā 69 no kopumā 151 aresta par vardarbību, kas saistīta ar narkobiznesu, bija personas ar Nīderlandes izcelsmi.

Tā nav jauna parādība. "Vienubrīd 2022. gadā situācija bija tik slikta, ka viss Antverpenes cietuma spārns bija pilns ar nīderlandiešiem," pauda Beļģijas Prokuratūras pārstāvis.

Beļģijas ostas pilsēta Antverpene ir kļuvusi par ieejas punktu kokaīna kontrabandas ievešanai Eiropā, un tā ir pieredzējusi ievērojamu pieaugumu ar narkotikām saistītu apšaužu un sprādzienu gadījumos. Beļģijas varas iestādes 2023. gadā Antverpenes ostā konfiscēja rekordlielu daudzumu kokaīna - 121 tonnu, liecina Beļģijas policijas publiskotā muitas statistika.

"Roterdamas un Antverpenes ostas atrodas 75 kilometru attālumā viena no otras," sacīja De Keizers. "Narkodīleriem tā ir viena teritorija."

Pagājušajā nedēļā Antverpenes ostā tika arestēti pieci nīderlandiešu pusaudži, kuri, kā ziņots, meklēja kokaīna sūtījumu. Policija arī nesen Nīderlandē arestēja divus aizdomās turamos par apšaudi, kas saistīta ar narkotiku tirdzniecību, kurā pagājušajā gadā tika nogalināta 11 gadus veca meitene.

De Keizers sacīja, ka arestētie cilvēki galvenokārt ir no Amsterdamas, Roterdamas un Hāgas. Lai gan Beļģijai "operatīvā līmenī" ir laba sadarbība ar Nīderlandes iestādēm, prokurors sacīja, ka "taktiskajā un stratēģiskajā līmenī joprojām ir daudz iespēju [sadarbību] uzlabot." "Ideālā vidē mēs strādātu ar jauktām policijas darbinieku un maģistrātu komandām, pamatojoties uz kopīgu plānu," viņš teica. "Tad mēs apkopojam informāciju, pie kuras mūsu analītiķi strādā kopā."

"Noziedznieku organizācijas ļoti raiti pārvietojas Eiropas tirgū, kas vairs nepazīst robežas," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!