Fоtо: AP/Scanpix/LETA

Svētdien Kubas otrajā lielākajā pilsētā Santjago simtiem cilvēku piedalījās protestos, kurus izraisījušas vairākas sociālekonomiskas problēmas valstī, raksta aģentūra "Reuters".

Demonstrācijas mudinājušas Kubas prezidentu Migelu Diasu-Kanelu aicināt sabiedrību uz dialogu "miera atmosfērā".

Protestētāji izgāja Santjago ielās, aicinot atjaunot elektroapgādi un nodrošināt pieeju pārtikai, liecina sociālajos medijos ievietotie video. Elektroenerģijas padeves pārtraukumi vietām ilgst vismaz 18 stundas dienā.

Kopš Covid-19 pandēmijas Kuba ir nonākusi gandrīz bezprecedenta ekonomiskajā krīzē, un milzīgs pārtikas, degvielas un medikamentu trūkums ir izraisījis rekordlielu emigrāciju no salas, kuras rezultātā uz Amerikas Savienotajām Valstīm migrējuši vairāk nekā 400 000 cilvēku.

Diass-Kanels neilgi pēc demonstrāciju beigām apstiprināja Santjago protestus sociālo mediju platformā X, kas agrāk bija pazīstama kā "Twitter". "Vairāki cilvēki ir pauduši savu neapmierinātību ar situāciju elektroapgādes un pārtikas sadales jomā," sacīja prezidents. "Partijas, valsts un valdības iestāžu nostāja ir pievērsties mūsu tautas sūdzībām, uzklausīt, apspriesties, izskaidrot daudzos centienus, kas tiek veikti, lai situāciju uzlabotu, vienmēr (..) mierīgā gaisotnē."

Prezidents arī apgalvoja, ka "teroristi" no ASV cenšas veicināt turpmākas sacelšanās.

ASV vēstniecība Havanā paziņoja, ka uzrauga protestus Santjago un citur. "Mēs mudinām Kubas valdību ievērot protestētāju cilvēktiesības un pievērsties Kubas tautas likumīgajām vajadzībām," teikts vēstniecības paziņojumā "X".

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !