Foto: AFP/Scanpix/LETA

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) attīstības speciālists Gerijs Konils tika iecelts par jauno premjerministru sociālpolitisko krīžu nomocītajā Haiti, raksta "Associated Press" (AP).

Valdības vadītājs izvēlēts gandrīz mēnesi pēc tam, kad koalīcija sašķeltajā pārejas padomē mēģināja šim amatam izvēlēties kādu citu.

Premjera izraudzīšana notiek laikā, kad gangsteru grupējumi turpina terorizēt galvaspilsētu Portoprensu, atklājot uguni savulaik mierīgos rajonos un izmantojot smago tehniku, lai nojauktu vairākus policijas iecirkņus un cietumus.

Konils ir UNICEF Latīņamerikas un Karību jūras reģiona reģionālais direktors kopš 2023. gada janvāra un iepriekš bija Haiti premjerministrs no 2011. gada oktobra līdz 2012. gada maijam toreizējā prezidenta Mišela Martellija vadībā. Viņš aizstāj Mišelu Patriku Boisvertu, kurš tika iecelts par pagaidu premjerministru pēc Ariela Henrija atkāpšanās no amata aprīļa beigās.

Henrijs bija oficiālā vizītē Kenijā, kad ietekmīgu bandu koalīcija 29. februārī uzsāka koordinētus uzbrukumus, pārņemot kontroli pār policijas iecirkņiem, apšaudot Haiti galveno starptautisko lidostu un iebrūkot divos valsts lielākajos cietumos, kas noveda pie 4000 ieslodzīto atbrīvošanas. Šie uzbrukumu rezultātā Henrijs nevarēja atgriezties pats savā valstī un eventuāli atkāpās.

Bandu vardarbība joprojām pieaug daļā Haiti galvaspilsētas un ārpus tās. Drošības situācijas uzlabošana būs viens no Konila galvenajiem uzdevumiem. Haiti paredzēts izvietot ANO atbalstīto Kenijas un citu valstu policijas spēku grupu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!