Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV un tās izlūkošanas partneri trešdien brīdināja, ka Ķīna mēģina savervēt pašreizējos un bijušos Rietumu militāros pilotus un citus militāro vienību pārstāvjus, lai palīdzētu stiprināt Pekinas gaisa spēkus un gūt ieskatu Rietumu aviācijas taktikā, raksta "NBC News".

Raksturojot Ķīnas centienus kā "pastāvīgus" draudus, brīdinājums tika izplatīts kopīgā ziņojumā no tā sauktajiem "Five Eyes" ("Piecas acis") izlūkošanas partneriem. Tās ir piecas valstis, kuras dalās ar izlūkinformāciju: ASV, Apvienotā Karaliste, Kanāda, Austrālija un Jaunzēlande.

Ķīnas Tautas atbrīvošanas armija (PLA) "izmanto privātus uzņēmumus Dienvidāfrikas Republikā un Ķīnā, lai nolīgtu bijušos iznīcinātāju pilotus no Kanādas, Francijas, Vācijas, Apvienotās Karalistes, Austrālijas, ASV un citām Rietumu valstīm, lai apmācītu PLA gaisa spēku un jūras spēku aviatorus," teikts biļetenā.

Ziņojumā norādīts: "PLA vēlas šo personu prasmes un zināšanas, lai padarītu savas militārās gaisa operācijas spējīgākas, vienlaikus gūstot ieskatu Rietumu gaisa spēku taktikā, tehnikās un procedūrās. Ieskats, ko PLA gūst no Rietumu militārajiem talantiem, apdraud savervēto, viņu dienesta biedru, kā arī ASV un sabiedroto drošību."

ASV un tās partneres norādījušas, ka šie draudi "turpina attīstīties". Biļetenā teikts, ka ASV un to sabiedrotās ir veikušas pasākumus, lai mēģinātu novērst draudus, tostarp noteikuši komerciālus ierobežojumus izmēģinājuma lidojumu akadēmijai Dienvidāfrikas Republikas un Ķīnas organizācijām, kas saistītas ar spiegošanas operācijām, un aizliedzot bijušajām militārpersonām sadarboties ar Ķīnu.

Biļetenā esošajām un bijušajām Rietumu militārpersonām tika ieteikts būt modrām attiecībā uz iespējamām metodēm, tostarp darba piedāvājumiem no privātiem uzņēmumiem, kas slēpj savas saistības ar Ķīnu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!