Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena, kas pretendē uz otru pilnvaru termiņu, svētdien pasludinājusi konservatīvo uzvaru Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās.

"Šodien ir laba diena" Eiropas Tautas partijai (EPP), paziņoja fon der Leiena. "Mēs esam uzvarējuši Eiropas vēlēšanās, mani draugi."

Viņa uzsvēra, ka kopā ar citām pamatplūsmas partijām viņa vēlas "uzcelt valni pret galējībām no kreisās un no labās puses".

"Mēs viņus apturēsim," uzsvēra fon der Leiena.

Saskaņā ar sākotnējām aplēsēm EPP, kurā apvienojušās Eiropas konservatīvās partijas, tajā skaitā fon der Leienas pārstāvētie Vācijas kristīgie demokrāti (CDU), varētu būt ieguvusi 186 no 720 EP deputātu vietām.

Neskatoties uz labējo partiju panākumiem, vairākumu Eiropas Parlamentā izdevies saglabāt pamatplūsmas partijām, liecina sākotnējās aplēses.

Konservatīvie - Eiropas Tautas partija (EPP) - ir ieguvuši 181 no 720 deputātu vietām, kam ar 135 vietām seko sociālisti (S&D), bet trešo vietu ar 82 mandātiem saglabājuši liberāļi (Atjaunotā Eiropa).

Nacionālkonservatīvās partijas, kas apvienojušās Eiropas konservatīvo un reformistu (ECR) frakcijā, izcīnījušas 71 vietu, bet labējās partijas, kas darbojas frakcijā "Identitāte un demokrātija" (ID), ieguvušas 62 mandātus.

Vislielākie zaudētāji šajās vēlēšanās izrādījušies liberāļi un zaļie (Greens/EFA), kuru pārstāvniecība sarukusi attiecīgi no 102 un 71 līdz 82 un 53 vietām.

(S&D) zaudējusi četrus mandātus, bet kreiso ekstrēmistu partijas (GUE/NGL) - trīs, to pārstāvniecībai sarūkot no 37 līdz 34 vietām.

Tikmēr visas centriski labējās un labējās frakcijas savu pārstāvniecību ir palielinājušas.

Saskaņā ar sākotnējām aplēsēm vēlētāju aktivitāte Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās sasniegusi aptuveni 51%, svētdienas vakarā paziņojis EP.

Tas ir nedaudz vairāk nekā 2019. gadā, kad pie balsošanas urnām devās 50,66% Eiropas Savienības pilsoņu.

"Tā ir pozitīva zīme Eiropas demokrātijai," atzina EP pārstāvis.

Viņš norādīja, ka vēlētāju aktivitātes pieaugums konstatēts vairumā ES dalībvalstu, taču piebilda, ka balsošana Itālijā vēl turpinās un ka vēlētāju aktivitātes rādītāji vēl var mainīties.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!