Foto: AFP/Scanpix/LETA

Francijas konservatīvās "Republikāņu" partijas līderi trešdien atstādināja savu prezidentu Ēriku Sioti, kurš bija mēģinājis panākt vienošanos ar galēji labējo "Nacionālo apvienību", raksta "Politico".

"Vedot slepenas sarunas, neapspriežoties ar mūsu politisko partiju un tās biedriem, Ēriks Sioti pilnībā pārkāpj mūsu statūtus un "Republikāņu" nostāju," teikts partijas politiskās komitejas paziņojumā.

Svētdienas vakarā, pēc Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu rezultātu publiskošanas, Francijas prezidents Emanuels Makrons paziņoja par Nacionālās sapulces jeb Francijas parlamenta apakšpalātas atlaišanu. Elizejas pils saimnieks arī sasauca ārkārtas vēlēšanas, kuru pirmais raunds notiks jau 30. jūnijā.

Sioti bija paziņojis, ka viņa partija apvienosies ar Marinas Lepēnas un Džordana Bardellas vadīto "Nacionālo apvienību", lai stātos pretī Emanuelam Makronam. Taču ideja par aliansi ar galēji labējiem radīja "Republikāņu" vadošo pārstāvju neizpratni.

Saskaroties ar izslēgšanu no partijas, Sioti rakstīja: "Es esmu un palieku mūsu politiskās partijas prezidents, ko ievēl tās biedri! Nevienam no šīs sanāksmes laikā pieņemtajiem lēmumiem nav juridisku seku."

"Republikāņu" ģenerālsekretāre Annija Ženvarda trešdien sasauca ārkārtas politiskās komitejas sēdi, lai lemtu par Sioti likteni – šo lēmumu Sioti nosauca par "nelikumīgu", jo viņš slēdza partijas galveno mītni, atsaucoties uz bažām par drošību. Neskatoties uz Sioti iebildumiem, partijas politiskā komiteja pulcējās atsevišķā vietā un nobalsoja par viņa izslēgšanu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!