Foto: AP/Scanpix/LETA

NATO risina sarunas par kodolieroču izvietošanu, saskaroties ar pieaugošiem draudiem no Krievijas un Ķīnas, pirmdien, 17. jūnijā, paziņoja alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, vēsta aģentūra "Reuters".

Stoltenbergs sarunā ar laikrakstu "The Telegraph" sacījis, ka starp dalībniekiem notikušas konsultācijas, kurās ģenerālsekretārs aicinājis tiem demonstrēt kodolpārskatāmību kā līdzekli, lai atturētu kodolagresiju.

"Es neiedziļināšos detaļās par to, cik kodolgalviņām vajadzētu būt gatavībā un kurām būtu jābūt noglabātām, bet mums ir jākonsultējas par šiem jautājumiem. Tieši to mēs arī darām," komentēja līderis. Viņš uzsvēra, ka "caurskatāmība palīdz nodot tiešu vēstījumu, ka mēs, protams, esam kodolalianse".

"NATO mērķis, protams, ir pasaule bez kodolieročiem, tomēr, kamēr tie eksistē, mēs būsim kodolalianse. Pasaule, kurā Krievijai, Ķīnai un Ziemeļkorejai ir kodolieroči, bet NATO nav, ir bīstamāka pasaule," sarunā uzsvēra Stoltenbergs.

Pagājušajā nedēļā NATO līderis uzsvēris, ka kodolieroči esot NATO drošības garantija un līdzeklis miera saglabāšanai. Zināms, ka ASV ir izvietojušas savus kodolieročus vairākās vietās visā Eiropā.

Jau ziņots, ka kodolieroči bez ASV un Krievijas ir vēl septiņām valstīm – Ķīnai, Francijai, Lielbritānijai, Pakistānai, Indijai, Izraēlai un Ziemeļkorejai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!