Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukrainas futbola leģenda Andrijs Ševčenko pirmdien Minhenē pirms savas valsts izlases spēles Eiropas čempionāta finālturnīrā atklāja eksponātu ar okupantu nopostīta futbola stadiona tribīnes fragmentu, raksta "France 24".

"Šodien mēs sāksim savas spēles. Laukumā ir viena komanda, bet miljoniem karavīru jāpaliek un jāaizstāv Ukraina," sacīja Ševčenko. "Mēs šodien spēlējam par cilvēkiem, kuri aizstāv mūsu dzīvības un mūsu valsti."

Minhenes centrālajā laukumā organizatori ir uzstādījuši bojātu dzeltenzilu sēdvietu daļu no stadiona Harkivā. Celts kā treniņu bāze "EURO 2012" turnīram, ko rīkoja Ukraina un Polija, stadions tika nopietni bojāts Krievijas bombardēšanas rezultātā 2022. gada maijā. Nopostītā tribīne Vācijas lielpilsētā izstādīta, lai pievērstu uzmanību sporta būvju iznīcināšanai Ukrainā, ko Krievija pastrādājusi kopš pilna mēroga iebrukuma kaimiņvalstī.

Kopumā kara laikā Ukrainā ir iznīcināti aptuveni 77 stadioni, paziņoja valsts futbola asociācija. Konflikta laikā cietušas arī vairāk nekā 500 sporta bāzes, liekot daudziem Ukrainas sportistiem pirms 2024. gada olimpiskajām spēlēm Parīzē trenēties ārzemēs.

Izstāde sekos komandai uz Diseldorfu, kur Ukraina piektdien spēlēs pret Slovākiju, bet pēc tam dosies uz Štutgarti, kur 26. jūnijā tiks aizvadīta pēdējā grupu turnīra spēle pret Beļģiju.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!