Fоtо: AFP/Scanpix/LETA

Tikai militārais spēks var saglabāt mieru ar Ķīnu, un Taivānas iedzīvotāji nepadosies tās spiedienam, trešdien komentēja Taivānas prezidents Lai Cjinde, vēsta aģentūra "Reuters". Paziņojums seko īsi pēc ASV lēmuma apstiprināt bruņojuma pārdošanu Taivānai 360 miljonu dolāru vērtībā.

Uzstājoties preses konferencē, lai iezīmētu mēnesi kopš stāšanās prezidenta amatā, Lai uzsvēra, ka Taivānas tauta "mīl mieru".

"Bet mieram jābalstās uz spēku, proti, lai panāktu mieru, jāizvairās no kara, gatavojoties karam," sacīja līderis.

Viņš atgādināja, ka Ķīnas nacionālā politika ir anektēt Taivānu: "Papildus spēka izmantošanai, pēdējos gadus viņi izmanto netradicionālus paņēmienus, lai piespiestu Taivānu padoties. Bet Taivāna nepadosies."

Šādi piespiedu līdzekļi ietver Taivānas līdzdalības aizliegšanu starptautiskajās organizācijās un pasākumos, kā arī aizliedzot vai piemērojot lielus nodokļus eksportam uz Ķīnu. Pekina arī izmanto "pelēkās zonas" taktiku, piemēram, spiegošanas balonu palaišanu virs Taivānas.

Jau ziņots, ka ASV otrdien, 18. jūnijā, apstiprināja 360 miljonu dolāru vērta bruņojuma pārdošanu Taivānai. Taivānai tiks piegādāti vairāk nekā 290 droni "Altius-600M" un 720 droni "Switchblade", ka arī cits bruņojums.

Pekina neatzīst Taivānas neatkarību un uzskata to par daļu savas teritorijas. Tā jau vairākkārt norādījusi, ka demokrātiskās salas atkalapvienošanās ar Ķīnas Tautas Republiku ir neizbēgama.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !