Foto: AP/Scanpix / LETA

Ceturtdien, 20. jūnijā, Dienvidkorejas valdība paziņoja, ka tā pārskatīs savu nostāju attiecībā uz ieroču piegādēm Ukrainai. Paziņojums izskanējis pēc tam, kad Ziemeļkoreja un Krievija parakstīja līgumu, kas paredz savstarpēju apņemšanos sniegt tūlītēju militāro palīdzību, ja kādai no valstīm tiks uzbrukts, ziņo Dienvidkorejā bāzētā aģentūra "Yonhap".

"Mēs plānojam pārskatīt jautājumu par bruņojuma piegādāšanu Ukrainai," paziņoja Dienvidkorejas nacionālās drošības padomnieks Čans Hojins, signalizējot par iespējamām pārmaiņām valsts politikā attiecībā uz Ukrainu.

Līdz šim Seula nav tieši piegādājusi Ukrainai ieročus, atsaucoties uz ilgtošu politiku nepiegādāt ieročus valstīm, kas iesaistītas aktīvā konfliktā.

Viņš norādīja: "Konkrēti pasākumi tiks atklāti vēlāk, un būs interesanti redzēt, kā Krievija reaģēs."

Pārstāvis paudis nožēlu par "visaptverošo stratēģisko līgumu", kas trešdien Krievijas diktatora Vladimira Putina vizītes laikā tika parakstīts Ziemeļkorejā. Viņš uzsvēris, ka valdība pauž nopietnas bažas un nosoda Putina uz Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna parakstīto vienošanos, kuras mērķis ir stiprināt savstarpējo militāro un ekonomisko sadarbību.

Dienvidkorejas prezidenta birojs komentējis, ka Krievijas militārā palīdzība Ziemeļkorejai negatīvi ietekmēs Seulas un Maskavas attiecības. Tāpat varasiestādes brīdināja, ka jebkādas darbības, kas palīdzētu Phenjanai palielināt tās militārās spējas, būtu Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) rezolūciju pārkāpums.

Jau ziņots, ka Putins šonedēļ devās vizītē uz Ziemeļkoreju. Tā bija pirmā Krievijas prezidenta vizīte Phenjanā pēdējo 24 gadu laikā. Abi līderi vizītes laikā parakstīja stratēģiskās sadarbības līgumu, kas paredz, ka gadījumā, ja viena no pusēm tiek ierauta karā, otrai pusei bez kavēšanās jāizmanto "visi tai pieejamie līdzekļi", lai sniegtu "militāro un cita veida palīdzību". Vienlaicīgi Kims atkārtoti apliecināja Putinam "pilnīgu atbalstu" agresorvalsts zvērībām Ukrainā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!