Foto: AFP/Scanpix/LETA

Jauni satelītattēli atklājuši, ka Ziemeļkoreja vairākās vietās netālu no robežas ar Dienvidkoreju būvē mūri.

Britu raidsabiedrība BBC analizētie attēli arī liecina, ka zeme demilitarizētajā zonā (DMZ) ir atbrīvota, kas, pēc ekspertu domām, varētu būt ilgstošā pamiera ar Dienvidkoreju pārkāpums.

DMZ ir četrus kilometrus plata buferzona starp Ziemeļkoreju un Dienvidkoreju, kuras joprojām tehniski atrodas kara stāvoklī un nekad nav parakstījušas miera līgumu. DMZ ir sadalīts divās daļās, un katru pusi kontrolē attiecīgās valstis.

Eksperti norāda, ka šī darbība ir "neparasta", un tā notiek laikā, kad starp abām valstīm pieaug spriedze. "Šobrīd mēs varam tikai spekulēt, ka Ziemeļkoreja vēlas stiprināt savu militāro klātbūtni un nocietinājumus pie robežas," izteicās Šrejass Redijs, totalitāro valsti analizējošās vietnes "NK News" korespondents.

BBC pasūtīja augstas izšķirtspējas satelītattēlus septiņus kilometrus garā robežas posmā kā daļu no projekta, lai aplūkotu Ziemeļkorejas veiktās izmaiņas šajā apgabalā. Attēlos šķietami ir redzami vismaz trīs posmi, kur netālu no DMZ ir uzceltas barjeras. Iespējams, ka barjeras būvētas arī citos robežas posmos.

Precīzs būvniecības sākšanas datums nav zināms. Tomēr šīs barjeras nebija redzamas attēlā, kas uzņemts 2023. gada novembrī.

Ir arī pierādījumi par zemes attīrīšanu DMZ Ziemeļkorejas pusē. Jaunākie satelītattēli no robežas austrumu gala parāda jaunu pievedceļu. Dienvidkorejas Apvienotā štāba priekšnieku amatpersona nesen sacīja, ka bruņotie spēki ir identificējuši notiekošās aktivitātes, kas saistītas ar "taktisko ceļu nostiprināšanu, mīnu likšanu un zemes attīrīšanu".

"Zemes attīrīšana varētu būt paredzēta gan militāriem, gan nemilitāriem aspektiem," saka profesors Kils Džo Bans, Korejas universitātes starptautiskās drošības profesors. "Tas ļauj viegli izveidot novērošanas posteņus (..) lai Ziemeļkoreja varētu uzraudzīt militārās aktivitātes Dienvidkorejā" un pamanīt "bēdzējus, kuri mēģina šķērsot Dienvidkorejas robežu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!