Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievija naktī uz sestdienu veikusi plašu uzbrukumu enerģētikas infrastruktūrai valsts rietumos un dienvidos, paziņojusi Kijiva.

"Tika bojātas elektropārvades sistēmas uzturētāja "Ukrenergo" iekārtas objektos Zaporižjas un Ļvivas apgabalos," paziņoja Enerģētikas ministrija, piebilstot, ka Zaporižjas apgabalā ievainoti un hospitalizēti divi darbinieki.

Ministrija norādīja, ka šis bija "astotais masveida kombinētais uzbrukums enerģētikas infrastruktūras objektiem" pēdējo trīs mēnešu laikā.

Mēnešiem ilgie Krievijas triecieni Ukrainas enerģētikas objektiem ir iznīcinājuši pusi no Ukrainas elektroenerģijas ražošanas jaudas, šomēnes paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Prezidents šonedēļ paziņoja, ka visām Ukrainas slimnīcām un skolām pēc iespējas ātrāk jātiek aprīkotām ar saules baterijām. "Mēs darām visu, lai Krievijas mēģinājumi šantažēt mūs ar siltumu un elektrību ciestu neveiksmi," viņš piebilda.

Ukrainas energouzņēmuma DTEK vadītājs Maksims Timčenko brīdināja, ka Ukrainai "šoziem draud nopietna krīze", ja Rietumu sabiedrotie nesniegs militāru palīdzību energotīklu aizsardzībai.

Zelenskis vairākkārt ir aicinājis Ukrainas sabiedrotos nosūtīt vairāk pretgaisa aizsardzības sistēmu, lai aizsargātu valsts vitāli svarīgo infrastruktūru.

Baltais nams ceturtdien paziņoja, ka Savienotās Valstis nolēmušas novirzīt Ukrainai visas pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot" raķetes, ko citas valstis pasūtījušas no ražotāja. Zelenskis platformā "X" paziņoja, ka ir ļoti pateicīgs ASV par šādu soli. "Šīs papildu pretgaisa aizsardzības spējas aizsargās Ukrainas pilsētas un civiliedzīvotājus," norādīja prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!