Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ikgadējā musulmaņu svētceļojumā uz Meku Saūda Arābijā karstuma dēļ dzīvību zaudējis 1301 cilvēks, vēsta britu raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz Saūda Arābijas varasiestāžu vēstīto.

Šie cilvēki bez oficiālām atļaujām, kas dod tiesības atveldzēties ar gaisa kondicionieriem aprīkotās teltīs, kā arī sniedz pieeju oficiālajam transportam, lielā karstumā mērojuši garas distances.

Šogad musulmaņu svētceļojums noticis intensīva karstuma viļņa laikā – gaisa temperatūra dažbrīd pārsniegusi 50 grādus pēc Celsija skalas.

Oficiālā Saūda Arābijas ziņu aģentūra SPA vēsta, ka vairāk nekā trim ceturtdaļām bojāgājušo nav bijis oficiālu atļauju piedalīties svētceļoujumā, un viņi uzturējušies tiešos saules staros. Daļa bojāgājušo bijuši gados vecāki cilvēki vai cilvēki ar hroniskām slimībām.

Saūda Arābijas veselības ministrs paziņojis, ka valsts strādājusi pie tā, lai vairotu izpratni par karstuma ietekmi, un arī informējusi, kā svētceļniekiem rīkoties. Veselības aprūpes iestādēs nonācis gandrīz pusmiljons svētceļnieku, tostarp vairāk nekā 140 000 cilvēku nav bijis attiecīgās atļaujas doties hādžā, izteicies veselības ministrs. Daži svētceļnieki joprojām atrodas slimnīcā.

BBC atgādina, ka Saūda Arābija jau iepriekš izpelnījusies kritiku par to, ka tā nedara vairāk, lai hādžs būtu drošāks, īpaši nereģistrētiem svētceļniekiem.

Temperatūra Mekā bija pakāpusies pat līdz 51,8 grādu atzīmei pēc Celsija skalas, liecina Saūda Arābijas Nacionālā meteoroloģiskā centra informācija.

Ziņu aģentūra AFP citējusi kādu arābu diplomātu, kurš teicis, ka svētceļojumā dzīvību zaudējuši 658 ēģiptieši. Indonēzija paziņojusi, ka dzīvību zaudējuši vairāk nekā 200 tās valstspiederīgo, bet Indija vēstījusi, ka miruši 98 tās valstspiederīgie.

Par svētceļnieku nāvi apstiprinājusi arī Pakistāna, Malaizija, Jordānija, Irāna, Sudāna un citas valstis.

Svētceļojums – hādžs – ir piektais un pēdējais no islāma pīlāriem. Visiem musulmaņiem vismaz reizi dzīvē ir jādodas svētceļojumā uz Meku vai Medīnu, ja tas ir fiziski un finansiāli iespējams. Hādža dalībnieki to uzskata par iespēju stiprināt savu ticību, atbrīvoties no veciem grēkiem un sākt jaunu dzīvi. Šogad hādžā piedalījušies aptuveni 1,8 miljoni cilvēku, paziņojusi Saūda Arābija.

Hādža atļaujas tiek piešķirtas valstīm atbilstoši kvotām, bet privātpersonas šīs atļaujas iizlozes ceļā. Taču ar šo atļauju saistītās izmaksas daudzus pamudina svētceļojumā piedalīties bez tās, lai gan pieķeršanas gadījumā viņi riskē ar arestu un izraidīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!