Foto: AFP/Scanpix/LETA

Divi augsta līmeņa Donalda Trampa padomnieki nākuši klajā ar provizorisku plānu kara Ukrainā noslēgšanai. Tas paredz prasību abām pusēm nekavējoties piekrist miera sarunām, un nepatīkamas sekas tai pusei, kura atteiksies to darīt, raksta aģentūra "Reuters".

Tramps iepriekš ir paziņojis, ka noslēgtu šo karu 24 stundu laikā, ja atkal kļūtu par ASV prezidentu.

Plāns paredz, ka Ukraina turpinātu saņemt militāro palīdzību no ASV tikai tad, ja iesaistītos miera sarunās. ASV vienlaikus brīdinātu Maskavu, ka jebkura atteikšanās no sarunām palielinātu ASV atbalstu Ukrainai, intervijā sacīja atvaļinātais ģenerālleitnants Kīts Kelogs, viens no Trampa nacionālās drošības padomniekiem.

Saskaņā ar plānu, ko izstrādājuši Kelogs un Freds Fleics, kuri abi bija Trampa Nacionālās drošības padomes sastāvā viņa prezidentūras laikā no 2017. līdz 2021. gadam, miera sarunu laikā tiktu noteikts pamiers, pamatojoties uz tā brīža frontes līnijām.

Abi vīri iepazīstināja Trampu ar savu stratēģiju, un bijušais prezidents uz to esot atbildējis labvēlīgi, sacīja Fleics. "Es neapgalvoju, ka viņš tam piekrita vai piekrita katram vārdam, taču mēs bijām gandarīti, ka saņēmām tādas atsauksmes, kuras saņēmām," viņš teica. Tomēr Trampa pārstāvis Stīvens Čeungs sacīja, ka tikai Trampa vai viņa kampaņas pilnvaroto locekļu paziņojumi ir uzskatāmi par oficiāliem.

Kremlis paziņoja, ka jebkuram iespējamās nākamās Trampa administrācijas ierosinātajam miera plānam būs jāatspoguļo realitāte frontē, taču Krievijas prezidents, agresors Vladimirs Putins esot atvērts sarunām. Ukrainas Ārlietu ministrija neatbildēja uz lūgumiem komentēt šo plānu.

Plāna galvenie elementi tika izklāstīti publiski pieejamā pētnieciskajā dokumentā, ko publicējis "America First Policy Institute", Trampam draudzīga domnīca, kurā Kelogs un Fleics ieņem vadošus amatus. Kelogs sacīja, ka būtu ļoti svarīgi ātri panākt Krievijas un Ukrainas sēšanos pie sarunu galda, ja Tramps uzvarēs vēlēšanās.

"Mēs sakām ukraiņiem: "Jums ir jānāk pie sarunu galda, un, ja jūs nenāksit pie sarunu galda, atbalsts no ASV izsīks"," teica Trampam pietuvinātais vīrs. "Un tu Putinam saki: "Viņam ir jānāk pie sarunu galda, un, ja tu nenāksi pie sarunu galda, tad mēs dosim ukraiņiem visu, kas nepieciešams, lai jūs nogalinātu kaujaslaukā."

Saskaņā ar publicēto dokumentu, Maskava arī tiktu pierunāta ar solījumu, ka Ukrainas potenciālā dalība NATO uz ilgāku laiku tiktu noņemta no dienaskārtības.

Fleics sacīja, ka Ukrainai nav formāli jāatdod teritorija Krievijai saskaņā ar viņu plānu. Tomēr viņš piebilda, ka Ukraina tuvākajā laikā, visticamāk, neatgūs efektīvu kontroli pār visu savu teritoriju. "Mūsu bažas rada tas, ka šis ir kļuvis par iznīcības karu, kas nogalinās veselu jaunu vīriešu paaudzi," izteicās Fleics.

Šāds sentiments sakrīt arī ar paša Trampa regulāri paustajiem komentāriem, kuros viņš izteicis nožēlu par to, ka šajā karā bojā iet liels cilvēku skaits, izvairoties no konkrētas atbalsta paušanas Ukrainai. Ilgstošs miers Ukrainā prasītu papildu drošības garantijas Ukrainai, sacīja Kelogs un Fleics. Fleics piebilda, ka "Ukrainas apbruņošana līdz zobiem", visticamāk, būs atslēgas elements ilgstošā miera panākšanā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!