Foto: Latvijas armija

Polija, Latvija, Lietuva un Igaunija aicina Eiropas Savienību (ES) būvēt aizsardzības līniju gar robežu ar Krieviju un Baltkrieviju, lai aizsargātu bloku no militāriem draudiem un citām kaitīgām Maskavas darbībām, raksta aģentūra "Reuters".

"Aizsardzības infrastruktūras sistēmas būvniecība gar ES ārējo robežu ar Krieviju un Baltkrieviju risinās akūto un steidzamo vajadzību nodrošināt ES aizsardzību pret militārajiem un hibrīdajiem draudiem," teikts šo valstu līderu vēstulē, ar kuras saturu iepazinās "Reuters".

Šo priekšlikumu plānots apspriest ES samitā, kas ceturtdien sākas Briselē.

Ar hibrīddraudiem saprotama militāru, nemilitāru, kā arī slēptu un atklātu līdzekļu kombinācija, tostarp dezinformācija, kiberuzbrukumi, ekonomiskais spiediens un migrantu kontrabanda pāri robežām.

Daži Eiropas diplomāti ir aplēsuši, ka šādas aizsardzības līnijas izbūve gar 700 kilometrus garo robežu ar Krieviju un Baltkrieviju izmaksātu aptuveni 2,5 miljardus eiro.

Aicinājums izveidot sauszemes aizsardzības līniju uz ES austrumu robežas papildina Grieķijas un Polijas iniciatīvu veidot pretgaisa aizsardzības sistēmu pēc Izraēlas "Dzelzs kupola" parauga, kas koordinētu ES valstu atšķirīgās pretgaisa aizsardzības sistēmas.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!