Foto: Imago/Scanpix/LETA

Vācijas pilsētā Esenē, kur sestdien notiek eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) kongress, ielās izgājuši tūkstošiem protestētāju, kas iebilst pret AfD. Kā ziņo vietējie mediji, policija mobilizējusi spēkus no visas valsts, lai novērstu nekārtības. Sestdien rīta agrumā, kad liela protestētāju grupa mēģināja sasniegt sanāksmes vietu, lai bloķētu ceļu un novērstu konferences sākumu, izcēlušās sadursmes ar policiju. Divi policisti sestdien pūlī smagi piekauti.

Rīta pusē protestētāju savaldīšanai policija izmantojusi stekus un asaru gāzi; līdz pusdienlaikam vairāki cilvēki arestēti. Lai gan liela daļa demonstrācijas noritēja mierīgi, Esenes policija vēlāk sestdien ziņoja par turpmākām sadursmēm un apgalvoja, ka policistiem uzbrukuši maskās tērpti protestētāji.

Divi policisti, kas eskortēja kādu no AfD politiķiem caur satrakoto protestētāju pūli, sestdien guvuši smagus ievainojumus, kad nezināmi uzbrucēji nogāzuši policistus zemē un spārdījuši ar kājām.

Abi policisti ar galvas traumām nogādāti slimnīcā. Vēl septiņi policisti guvuši vieglākus ievainojumus.

Uzbrucēji pēc tam patvērušies pūlī. Esenē visu dienu notiek tā dēvēto antifašistu un citu kreiso ekstrēmistu sadursmes ar policiju.

Iekšlietu ministre Nensija Fēzere sociālās saziņas vietnē "X" nosodījusi uzbrukumus: "Mums nepieciešami stipri demokrātiski spēki un miermīlīgi protesti pret labējo ekstrēmismu un rasismu. Vardarbību nevar attaisnot." Frēzere arī izteikusi pateicību policijai un novēlējusi ievainotajiem kārtības sargiem ātru izveseļošanos.

Paredzams, ka nedēļas nogalē demonstrācijās piedalīsies ap 100 000 cilvēku, lai paustu savu nepatiku pret AfD.

Esenes varas iestādes iepriekš mēģinājušas bloķēt AfD tikšanos pilsētā, taču tiesa nolēma, ka partijas pasākums ir jāatļauj.

Eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) kongresā sestdien par partijas līdzpriekšsēdētājiem atkārtoti ievēlēti Tīno Hrupalla un Alise Vīdele. Neviena konkurējoša kandidatūra uz AfD līderu amatiem nebija izvirzīta.

Hrupallu, kurš ir AfD līdzpriekšsēdētājs kopš 2019. gada, atbalstīja 82,72% delegātu, kas ir ievērojami labāks rezultāts nekā pirms diviem gadiem, kad viņš saņēma tikai 53,4% delegātu balsu. Savukārt Vīdele, par kuru pirms diviem gadiem, kad viņa pirmo reizi nonāca partija līdzpriekšsēdētājas amatā, balsoja 67,3% delegātu, šoreiz ieguva 79,77% balsu.

AfD galvenokārt atbalsta reģioni Vācijas austrumos. Eiropas Parlamenta vēlēšanās partija valsts mērogā sasniedza augstu rezultātu, neskatoties uz to, ka tās vadošais kandidāts Maksimiliāns Krā kampaņas laikā izraisīja skandālu, savos izteikumos mēģinot mazināt nacistu noziegumus Otrā pasaules kara laikā. Krā kādā intervijā Itālijas laikrakstam sacījis, ka "ne visi SS biedri bija noziedznieki."

Esenes štatā AfD partijas popularitāte EP vēlēšanās ir ievērojami zemāka - šajā štatā tā ieņēma tikai ceturto vietu.

AfD kandidāti nodrošināja 15 no 96 Vācijas vietām EP, ierindojoties otrajā vietā aiz valsts lielākās opozīcijas partijas - centriski labējās CDU/CSU. Trešajā vietā ierindojās kanclera Olafa Šolca vadītā centra kreisā SPD.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!