Fоtо: AP/Scanpix/LETA

Ņemot vērā to, kādu līmeni sasniegusi Krievijas atkarība no Ķīnas, viens ķīniešu līdera Sji Dzjiņpina zvans Kremļa diktatoram Valdimiram Putinam varētu apturēt Maskavas karu pret Ukrainu, atsaucoties uz Somijas prezidenta Aleksandra Stuba teikto, vēsta aģentūra "Bloomberg".

"Krievija tagad ir tik ļoti atkarīga no Ķīnas [...]. Viens prezidenta Sji Dzjiņpina telefona zvans varētu šo krīzi atrisināt," teicis Somijas prezidents.

Stubs uzskata, ka, ja Pekina tagad teiktu Maskavai, ka ir laiks sākt miera sarunas ar Kijivu, Maskava to arī darītu.

Vienlaikus prezidents uzskata, ka Ķīna būtu ieguvēja, ja tiks pārtraukts Putina "agresīvais un koloniālais karš" pret Ukrainu.

"Tai ir jāaizstāv starptautiskās tiesības, kas saistītas ar teritoriālo integritāti un suverenitāti. Tas ir pareizi. Un tas arī demonstrētu Ķīnas līderību," teica politiķis.

22. maijā Lielbritānijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka Pekina gatavojas sniegt Krievijai letālu palīdzību karā pret Ukrainu. ASV tajā pašā dienā gan paziņoja, ka tai nav informācijas par tiešām ieroču piegādēm no Ķīnas uz Krieviju.

Savukārt "Bloomberg" trešdien ziņo, ka Krievijas un Ķīnas kompānijas izstrādā Irānas trieciendrona "Shahed" analogu. Satraukumu rada bažas, ka Ķīna dronus karam pret Ukrainu varētu saražot daudz ātrāk nekā Irāna un Krievija.

Krievija jau tagad kritiski svarīgu detaļu un komponenšu jomā paļaujas uz Ķīnu, norāda "Bloomberg".

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !