Foto: AP/Scanpix/LETA

Viceprezidente Kamala Harisa ir galvenā alternatīva ASV prezidentam Džo Baidenam, ja viņš lems neturpināt savu kampaņu, liecina septiņi vecākie avoti Baidena kampaņā, Baltajā namā un Demokrātiskajā partijā, kuri pārzina iekšējās diskusijas un bija gatavi runāt ar aģentūru "Reuters", saglabājot anonimitāti.

Runas par Baidena iespējamu aizstāšanu radušās pēc prezidenta katastrofālā snieguma kandidātu debatēs piektdien. Debatēs, kurās Baidens spēkojās pret Republikāniskās partijas līderi Donaldu Trampu, prezidents regulāri nespēja efektīvi noformulēt domu, pārteicās, bieži izskatījās noguris un apjucis.

Pats Baidens publiski solījis turpināt kampaņu. Prezidenta partijas iekšējie noteikumi arī rada šķēršļus kandidāta nomaiņai – faktiski vienīgais veids, kādā Baidens neiegūtu savas partijas nomināciju gaidāmajām vēlēšanām, ir viņa paša atteikšanās no tālākas cīņas.

Tomēr, ja Baidens nomināciju neiegūtu, Harisas "apiešana" demokrātiem būtu teju vai neiespējama, atzinuši medija intervētie avoti. Ja 59 gadus vecā Harisa iegūtu partijas nomināciju, viņa pārņemtu Baidena kampaņas savāktos līdzekļus un mantotu kampaņas infrastruktūru, sacīja avoti. Harisai esot arī visaugstākā atpazīstamība starp visām alternatīvām un visaugstākā popularitāte starp demokrātiem, kurus varētu nopietni uzskatīt par kandidātiem, sacīja avoti.

"Ir gandrīz neiespējami uzvarēt nomināciju pret viceprezidentu," pauda Maikls Truhiljo, demokrātu stratēģis no Kalifornijas, kurš strādāja Hilarijas Klintones kampaņā 2008. un 2016. gadā. Harisas palīgi noraidīja visas runas par demokrātu kandidatūru, kurā nav iekļauts gan Baidens, gan viņa. "Viceprezidente Harisa ar nepacietību gaida iespēju strādāt otro termiņu kopā ar prezidentu Džo Baidenu," teikts viņas biroja paziņojumā.

Bijusī Demokrātiskās partijas pagaidu priekšsēdētāja Donna Brazīla sacīja, ka persona, kas var nekavējoties iesaistīties cīņā, ja Baidens nolems nekandidēt, ir Harisa. "Cilvēki var sapņot par citu supervaroni, taču eksistē process, un pēdējo reizi, kad pārbaudīju, tā ir Baidena-Harisas kandidatūra, viņa ir (..) otrais numurs," norādīja Brazīla, piebilstot, ka Baidens joprojām ir Demokrātiskās partijas kandidāts un "nekur projām neiet".

Vairāki demokrātu stratēģi sacīja, ka pirmās tumšādainās un sievietes viceprezidentes apiešana, un cita kandidāta izvēle izraisītu tumšādaino un sieviešu vēlētāju pretreakciju. Šo divu grupu atbalsts demokrātiem ir vitāli svarīgs, ja tie vēlas uzvarēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!