Foto: Imago/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens, neraugoties uz savas partijas bažām un politiskajam spēkam piesaistītu vienību aicinājumiem izstāties, trešdien paziņoja, ka netaisās pārtraukt savu kampaņu, un turpinās cīņu par Baltā nama atslēgām, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Runas par Baidena iespējamu aizstāšanu radušās pēc prezidenta katastrofālā snieguma kandidātu debatēs piektdien. Debatēs, kurās Baidens spēkojās pret Republikāniskās partijas līderi Donaldu Trampu, prezidents regulāri nespēja efektīvi noformulēt domu, pārteicās, bieži izskatījās noguris un apjucis.

Prezidenta partijas iekšējie noteikumi arī rada šķēršļus kandidāta nomaiņai – faktiski vienīgais veids, kādā Baidens neiegūtu savas partijas nomināciju gaidāmajām vēlēšanām, ir viņa paša atteikšanās no tālākas cīņas.

Baidens Baltajā namā rīkoja slēgtas pusdienas ar viceprezidenti Kamalu Harisu, pieaugot spekulācijām par to, vai viņa aizstās prezidentu kā partijas kandidātu novembrī gaidāmajās vēlēšanās. Aģentūra "Reuters" trešdien ziņoja, ka Baidena izstāšanās gadījumā par politiskā spēka flagmani kļūtu tieši Harisa.

Pēc tam Baidens un Harisa pievienojušies konferences zvanam ar plašāku demokrātu pārstāvju loku, kurā prezidents skaidri norādīja, ka paliks cīņā, un Harisa atkārtoti pauda atbalstu Baidenam. "Es esmu Demokrātiskās partijas kandidāts. Neviens mani neizstumj. Es nedošos projām," uzsvēris Baidens, BBC atklājis avots.

Šī pati frāze tika atkārtota e-pastā, ko dažas stundas vēlāk izsūtīja Baidena-Harisas kampaņa. "Ļaujiet man pateikt to pēc iespējas skaidrāk un vienkāršāk: es kandidēju," e-pastā sacīja Baidens, piebilstot, ka viņš bija "šajās sacensībās līdz beigām".

Baidenam izteiktie aicinājumi izstāties nākuši gan no Demokrātiskajai partijai labvēlīgajiem medijiem, gan arī no pašas partijas pārstāvjiem, tostarp demokrātu deputātiem Kongresā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!