Foto: AFP

Francijā parlamenta ārkārtas vēlēšanu otrā kārtā svētdien vadībā izvirzījusies plaša kreiso spēku koalīcija, apsteidzot gan prezidenta Emanuela Makrona centristus, gan galēji labējos, taču neviena grupa neiegūs absolūto vairākumu, liecina četru vadošo aptauju firmu prognozes.

Francijas premjerministrs Gabriels Atāls paziņojis, ka plāno atkāpties pēc kreiso uzvaras vēlēšanās.

Makrona birojs paziņoja, ka prezidents, pirms jebkādu lēmumu pieņemšanas, sagaidīs oficiālos vēlēšanu rezultātus un vietu sadalījumu Nacionālajā sapulcē. "Būdams mūsu institūciju garants, prezidents nodrošinās, ka tiek ievērota Francijas tautas suverēnā izvēle," uzsvēra prezidenta pils.

Kreiso partiju alianse Jaunā tautas fronte, kas apvieno sociālistus, kreiso ekstrēmistu partiju "Nepakļāvīgā Francija", komunistus un zaļos, varētu būt ieguvusi 172 līdz 215 vietas Nacionālajā sapulcē. Absolūtais vairākums būtu 289 vietas.

Makrona centristu nometne varētu būt izcīnījusi 150 līdz 180 vietas, bet galēji labējā Nacionālā apvienība (RN) varētu būt tikusi pie 115 līdz 155 vietām, kas ir daudz mazāk, nekā gaidīts pēc partijas uzvaras pirmajā kārtā 30.jūnijā.

Vēlētāji visā Francijā un aizjūras teritorijās otrajā kārtā varēja balsot par 501 no 577 vietām Nacionālajā sapulcē, kas ir svarīgākā no divām Francijas parlamenta palātām. Pārējie 76 mandāti tika iegūti jau pirmajā balsošanas kārtā, no tiem trešdaļu ieguva RN.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!