Foto: EVGENIY MALOLETKA

ANO Cilvēktiesību novērošanas misijas pārstāvji otrdien paziņoja, ka pastāv "liela iespējamība", ka Kijivas galvenā bērnu slimnīca saņēmusi tiešu Krievijas raķetes triecienu uzlidojumu laikā Ukrainas pilsētām, raksta "Reuters".

Ukraina valsts sēru dienā novilka karogus pusmastā, atzīmējot pirmdienas gaisa uzbrukumos visā valstī bojāgājušo 41 cilvēku, tostarp četrus bērnus galvaspilsētas bērnu slimnīcā "Ohmatdet".

"Video ierakstu analīze un notikuma vietā veiktais izvērtējums liecina par lielu iespējamību, ka bērnu slimnīca saņēma tiešu triecienu, nevis bojājumi radušies ieroču pārtveršanas dēļ" sacīja ANO Cilvēktiesību novērošanas misijas Ukrainā vadītājs.

Jau ziņots, ka Krievijas plašajā gaisa uzbrukumā pirmdien tika veikti triecieni vairākās Ukrainas pilsētās. Tā ietvaros okupanti bombardēja arī bērnu slimnīcu "Ohmatdet" Kijivā. Tā bija lielākā Krievijas īstenotā Kijivas bombardēšana gandrīz četru mēnešu laikā un viena no nāvējošākajām visā karā. Gaisa triecieni skāra septiņus no desmit pilsētas rajoniem, atzīmē "Associated Press" (AP).

Slimnīca "Ohmatdet" ir Ukrainas lielākā bērnu medicīnas iestāde. Tās ēkai ir desmit stāvi un uzbrukuma laikā tajā aprūpēja aptuveni 670 pacientus, otrdien paziņoja "Ohmatdet" ģenerāldirektors Volodimirs Žovnirs. Raķete trāpīja slimnīcas divstāvu spārnā. "Ēka, kurā mēs veicām dialīzi bērniem ar nieru mazspēju vai akūtu intoksikāciju, ir pilnībā sagrauta," viņš sacīja.

Ukrainas Drošības dienests (SBU) otrdien soctīklos publicējis vairākus foto, kas apliecina, ka bērnu slimnīcai trāpīts ar krievu raķetēm "Kh-101". Fotogrāfijās no slimnīcas redzami spārnotās raķetes "Kh-101" dzinēja, korpusa, astes un raķetes spārnu atvēršanas mehānisma fragmenti, norāda SBU. Atrasti arī raķetes dzinēja korpusa fragmenti, tostarp sērijas numuri. Tāpat SBU norāda, ka video redzamās raķetes proporcijas, forma, izmēri un lidojuma trajektorija atbilst raķetei "Kh-101".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!