Foto: Unsplash

Lai uzlabotu gatavību ārkārtējām situācijām, rudenī Lietuvā plānotas valsts mēroga evakuācijas mācības, trešdien paziņoja Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite.

"Mūsu Ugunsdzēsības un glābšanas departaments kopā ar pašvaldībām izstrādā masu evakuācijas scenāriju. Vēlāk no tā taps plāns," pēc tikšanās ar Viļņas mēru Valdu Benkunsku žurnālistiem sacīja Bilotaite.

"Lai tas būtu tiešām kvalitatīvs, esam lūguši visām pašvaldībām pusotra mēneša laikā sniegt konkrētu, reālu informāciju par savām iespējām un līdzekļu nepieciešamību, lai mēs tiešām varētu visu kvalitatīvi izplānot. Un rudenī mēs plānojam rīkot plašas valsts mēroga evakuācijas mācības, kas arī ļaus pārbaudīt mūsu gatavību," viņa teica.

Tomēr sīkāku informāciju par plānotajām mācībām ministre neatklāja. Pēc viņas teiktā, to norisi noteiks izstrādātais evakuācijas plāns.

Pēc Iekšlietu ministrijas sniegtās informācijas, par iedzīvotāju evakuāciju atbildīgās pašvaldības šos procesus plāno savos ārkārtējo situāciju pārvaldības plānos. Mērķis ir, lai pašvaldības būtu gatavas organizētai ceturtdaļas iedzīvotāju pārvietošanai, priekšroku dodot invalīdiem, grūtniecēm, ģimenēm ar maziem bērniem. Pārējām trim ceturtdaļām iedzīvotāju būtu jāevakuējas pašiem.

Bilotaite uzsvēra, ka ir svarīgi runāt par evakuācijas procesiem reģionālā mērogā. Ministre apliecināja, ka šajā jautājumā tiek uzturēti kontakti ar kaimiņvalstīm. Bilotaite arī sacīja, ka viņa plāno tikties ar Klaipēdas ostas direkciju, lai apspriestu šo jautājumu.

Tikšanās laikā ar ministri Benkunsks apliecināja, ka Viļņas pašvaldība tuvāko mēnešu laikā plāno atjaunināt pilsētas evakuācijas plānus. Tomēr, pēc viņa teiktā, paši plāni netiks publiskoti, jo informācija ir sensitīva.

Viņš sacīja, ka ir plānoti seši galvenie Viļņas iedzīvotāju evakuācijas virzieni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!