Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

NATO līderi trešdien nodēvējuši Ķīnu par "izšķirošu veicinātāju" Krievijas agresijai pret Ukrainu un Pekinas attiecību padziļināšanos ar Maskavu raksturojuši kā "dziļi satraucošu", ziņo laikraksts "The Guardian".

NATO paziņojumā, ko samitā Vašingtonā apstiprināja visas 32 alianses dalībvalstis, arī uzsvērtas bažas par Pekinas rīcībā esošo kodolarsenālu un tās spējām kosmosā, kā arī Ķīnas kiberaktivitātēm, tostarp tās izplatīto dezinformāciju.

"Es domāju, ka NATO vēstījums no šī samita ir ļoti spēcīgs un ļoti skaidrs. Mēs skaidri definējam Ķīnas atbildību, kad runa ir par Krievijas kara veicināšanu," komentēja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Dokumentā NATO dalībvalstis mudinājušas Ķīnu "pārtraukt jebkādu materiālo un politisko atbalstu Krievijas kara centieniem", piebilstot, ka Pekina ir kļuvusi par plašu atbalstītāju Krievijas "aizsardzības industriālajai bāzei".

Stoltenbergs sacīja, ka Ķīna apgādā Krieviju ar aprīkojumu, mikroelektroniku un instrumentiem, kas "ļauj Krievijai būvēt raķetes, bumbas, lidmašīnas un ieročus, ko tā izmanto, lai uzbruktu Ukrainai". Pekina gan uzstāj, ka tā nesniedz tiešu militāro palīdzību agresorvalstij, bet uztur ciešas tirdzniecības saites konflikta laikā.

Alianses ģenerālsekretārs sacīja, ka šī esot pirmā reize, kad visi NATO sabiedrotie šo nostāju tik skaidri uzsvēruši saskaņotā dokumentā.

Ķīnas misijas Eiropas Savienībā (ES) pārstāvji komentēja, ka NATO paziņojums ir pilns ar "agresīvu retoriku" un ar Ķīnu saistītajā saturā ir provokācijas un meli. "Kā mēs visi zinām, Ķīna nav Ukrainas krīzes radītāja," teikts pārstāvju paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!