Foto: AP/Scanpix/LETA

Francijas kreisās partijas ceturtdien nosodījušas prezidentu Emanuelu Makronu, kurš aicinājis veidot plašu mēreno partiju koalīciju, uzstājot, ka vienīgi viņiem esot tiesības izvirzīt nākamo premjerministru.

Kā ziņots, tikko notikušajās parlamenta vēlēšanās nevienai no nometnēm nav izdevies izcīnīt absolūto vairākumu, taču visvairāk balsu ieguvusi kreiso partiju alianse Jaunā tautas fronte (NFP), kas apvieno sociālistus, kreiso ekstrēmistu partiju "Nepakļāvīgā Francija" (LFI), komunistus un zaļos. Savukārt visvairāk vietas starp kreisajiem ieguvusi LFI.

Atklātā vēstulē vēlētājiem Makrons trešdien atzina, ka vēlēšanās "neviens nav uzvarējis" un aicinājis partijas meklēt iespējas plašas koalīcijas izveidei.

Sociālistu līderis Olivjē Forē paziņojis, ka Makrons ignorējot "franču tautas balsojumu", kamēr kreiso ekstrēmistu vadonis Žans Liks Melanšons izteicies, ka notikusi "atgriešanās pie karaļa veto".

Arī Francijas lielākās arodbiedrības CGT vadītāja Sofija Binē piesaukusi monarhiju, Makronu pielīdzinot 1793. gadā Franču revolūcijas laikā giljotinētajam Lujam XVI, kas cenšas norobežoties no tautas Versaļā.

Viņa brīdinājusi, ka gadījumā, ja netiks ievēroti vēlēšanu rezultāti, Francija atkal tikšot ierauta haosā.

No Makrona vēstules izriet, ka no valdības veidošanas tiktu izslēgta gan LFI, gan Nacionālā apvienība (RN), kas kā atsevišķa partija ieguva visvairāk balsu. Kopumā par nacionālistiem balsoja desmit miljoni francūžu.

Centristiem otrajā vēlēšanu kārtā veicot taktisku bloķēšanos ar kreisajiem tomēr izdevās daudzos vēlēšanu apgabalos izolēt RN un tādējādi ierindoties otrajā vietā aiz NPF, nacionālistus, kam aptaujas solīja uzvaru, atstājot kā trešos.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem LFI ieguvusi 193 no 577 deputātu vietām. Makrona pārstāvētā centristu alianse izcīnījusi 164 vietas, bet RN - 143.

Tādējādi, katrai no nometnei kontrolējot Nacionālajā sapulcē aptuveni trešdaļu balsu, nāksies grūti izveidot valdību, kas varētu izturēt uzticības balsojumu.

"Mēs nevaram izveidot nacionālās vienotības valdību tikai ar vienu nometni," sarunā ar aģentūru AFP norādījis Makrona līdzgaitnieks Fransuā Beirū, piebilstot, ka nākamajam premjeram "jāapvieno tauta".

Konservatīvā Republikāņu partija, kuras pārstāvniecība Nacionālajā sapulcē sarukusi līdz 40 vietām, jau noraidījusi iespēju pievienoties koalīcijai, taču pieļāvusi, ka varētu tai sniegt parlamentāro atbalstu.

Savukārt bijusī ilggadējā RN līdere Marina Lepēna Makrona vēstuli nosaukusi par "apkaunojošu cirku".

RN jau sākusi gatavoties 2027. gada prezidenta vēlēšanām, kurās Makronam vairs nav tiesību piedalīties un kurās Lepēnai beidzot varētu būt reālas iespējas uzvarēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!