Foto: Shutterstock

Piektdien Vācijā Hamburgas zemes tiesa nolasīja spriedumu krimināllietā, kur par 18 gadus veca pacienta nāvi bija apsūdzēti viņa zobārste un anesteziologs. Traģiskais gadījums notika 2018. gadā, kad pēc vairāk nekā astoņu stundu vispārējās narkozes pacients nepamodās un nomira no sirds nepietiekamības, ziņo DPA.

18 gadus vecais jaunietis paniski baidījās no zobārstiem, vienlaikus ciešot lielas zobu sāpes un ikdienā lietojot pretsāpju medikamentus. Zobārstu viņš nebija apmeklējis vairākus gadus. Galu galā puiša ģimene atrada vienīgo iespējamo risinājumu – zobu ārstēšanu vispārējā narkozē kādā Hamburgas Altonas rajona klīnikā.

Zobārstes ieteikumus par alternatīvām metodēm, piemēram, ārstēšanu hipnozē, pacients noraidīja, ziņo DPA. Beidzot tika nolemts veikt visu bojāto zobu ārstniecību vispārējā narkozē, kas ilga vairāk nekā astoņas stundas. "Viņš gribēja aizmigt un pamosties tad, kad viss jau būtu kārtībā," piektdien žurnālistiem sacīja tiesnesis Matiass Šteinmans. Tomēr ilgstošās procedūras laikā jaunietim radās sirdsdarbības problēmas. Neilgi pēc tam pacients slimnīcā nomira.

Tiesa norādīja, ka 67 gadus vecais anesteziologs nebija nodrošinājis visas nepieciešamās iekārtas, piemēram, sirdsdarbības monitorēšanu, kas būtu nepieciešama tik ilgai procedūrai. "Viņš uzskatīja, ka ir pārāks par šīm iekārtām," sacīja Šteinmans. Ārsts domāja, ka viņam tās nav vajadzīgas viņa ilggadējās pieredzes dēļ.

Tiesa arī uzsvēra, ka ārsts-anesteziologs nebija uzaicinājis apmācītu palīgpersonālu tik ilgai procedūrai. Apsūdzētais nebija informējis pacientu un viņa māti, ka viņa aprīkojums neatbilst standartam, uzsvēra Šteinmans. Viņi, iespējams, zinot šos apstākļus, nebūtu piekrituši ārstēšanai, atzina tiesa.

Tiesas procesa sākumā 4. aprīlī ārsti ļoti nožēloja sava pacienta nāvi. Anesteziologs tiesā atzina kļūdas, savukārt zobārste uzskatīja, ka savus pienākumus ir izpildījusi rūpīgi. Galu galā tiesa anesteziologam par miesas bojājumu nodarīšanu, kas izraisījusi cietušā nāvi, piesprieda pusotra gada nosacītu brīvības atņemšanu, savukārt apsūdzētā zobārste tika attaisnota. Spriedums vēl nav stājies spēkā, un tas ir pārsūdzams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!