Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV Demokrātiskās partijas augsta ranga līderi pievienojušies aicinājumiem meklēt citu prezidenta amata kandidātu, ar kuru aizstāt Džo Baidenu, raksta "Financial Times" (FT).

Trešdien atklājās, ka Kongresa demokrāti, tostarp Senāta vairākuma līderis Čaks Šūmers un partijas augstākais pārstāvis Pārstāvju palātā Hakīms Džefrijs, ir privāti pauduši Baidenam savas bažas.

Adams Šifs, vēl viens vecākais Pārstāvju palātas demokrāts, kurš ir pietuvināts arī bijušajai spīkerei Nensijai Pelosi, publiski aicināja prezidentu "nodot lāpu", atsaucoties uz "nopietnām bažām" par to, vai Baidens novembrī varētu sakaut republikāņu kandidātu Donadu Trampu. Šifs trešdien sacīja, ka "izvēle izstāties no kampaņas ir tikai prezidenta Baidena ziņā", taču viņš uzskata, ka prezidentam ir pienācis laiks "nodot lāpu" un "nodrošināt savu vadības mantojumu", ļaujot citam demokrātam būt partijas kandidātam.

Demokrāti par nepieciešamību aizstāt Baidenu sāka runāt jūnija izskaņā – pēc prezidenta amata kandidātu debatēm. Baidena sniegums debatēs bija ļoti vājš – prezidents regulāri nespēja efektīvi noformulēt domu, pārteicās, bieži izskatījās noguris un apjucis. Prezidents centies mazināt debašu nozīmi, argumentējot, ka tā ir bijusi tikai viena slikta epizode, un ka viņš neplāno izstāties no cīņas, jo uzskata, ka ir labākais demokrātu kandidāts.

CNN ziņoja, ka Pelosi esot teikusi Baidenam, ka būtu grūti uzvarēt, ja viņš turpinās spēkoties par Baltā nama atslēgām, un ka tas varētu kaitēt arī citu demokrātu izredzēm. Taču Baidena pārliecība par saviem spēkiem neesot mazinājusies. Atsaucoties uz Baidena sarunām ar Šūmeru un Džefriju, Baltā nama pārstāvis sacīja: "Prezidents teica abiem līderiem, ka viņš ir partijas kandidāts, viņš plāno uzvarēt un ar nepacietību gaida sadarbību ar abiem, lai izpildītu savu 100 dienu plānu, lai palīdzētu strādājošām ģimenēm." Uz lūgumu komentēt sarunu ar Pelosi runasvīrs neatbildēja.

Tramps šobrīd ir uzskatāms par favorītu – viņš apsteidz Baidenu aptaujās gan valsts līmenī, gan arī štatos, kuros parasti izšķiras vēlēšanu liktenis. Ziņas par augstākā ešelona demokrātu izteiktajiem aicinājumiem Baidenam rāda, ka spriedze prezidenta partijas iekšienē pieaug.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!