Foto: AP/Scanpix/LETA

Visā pasaulē piektdienas rītā saņemtas ziņas par IT traucējumiem, kas apgrūtinājuši vairāku nozaru darbu, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Problēmas ietekmējušas aviokompāniju, raidorganizāciju un banku darbu. Traucējumu dēļ pārraides uz laiku nācies pārtraukt vienam no lielākajiem Lielbritānijas medijiem "Sky News". Arī dzelzceļa uzņēmumi Apvienotajā Karalistē ziņo par kavējumiem.

Iepriekš izskanējis, ka kiberdrošības uzņēmums "Crowdstrike", kas ražo pretvīrusu programmatūru, ir izdevis sistēmas atjauninājumu. Šis atjauninājums varētu būt pieredzēto problēmu sakne un iemesls "Windows" ierīču darbības traucējumiem, raksta BBC. To, ka problēmas varētu būt saistītas ar programmatūru, vēstījusi arī Savienoto Valstu aviokompānija "United Airlines". Savā paziņojumā uzņēmums raksta: "Trešās puses programmatūras pārtraukums ietekmē datorsistēmas visā pasaulē, tostarp "United"."

Vēlāk "Crowdstrike" paziņoja, ka vainojams "satura atjauninājums", kas attiecas tieši uz "Windows" ierīcēm. ""Crowdstrike" aktīvi strādā ar klientiem, kurus ietekmējis defekts, kas atklāts vienā "Windows" (..) satura atjauninājumā," teikts uzņēmuma paziņojumā.

Vairākas lidostas Apvienotajā Karalistē un visā pasaulē piektdien ziņojušas par lidojumu kavēšanos, un daži reisi bija apturēti. ASV lielākās aviokompānijas, tostarp "United" un "Delta", arī pārtrauca savus lidojumus.

Austrālijā IT traucējumi ietekmējuši lidostas, veikalus un sakarus. Valsts nacionālais kiberdrošības koordinators situāciju raksturojis kā "liela mēroga tehnisku pārrāvumu".

Tāpat par problēmām ziņots vienā no Eiropas lielākajām lidostām - Šipholā, Nīderlandes galvaspilsētā Amsterdamā. "Pārtraukums ietekmē lidojumus no un uz Šipholu," BBC citēja lidostas pārstāvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!