Foto: AFP/Scanpix/LETA

"Projekts 2025" kļuvis par karstu sarunu tematu. Šo ASV konservatīvo izloloto politikas plānu burtiski "iegūglēt" mudināja ASV prezidents Džo Baidens debašu laikā ar bijušo prezidentu Donaldu Trampu. Intereses vilnis plašākā sabiedrībā no Savienotajām Valstīm drīz pārmetās arī mūsu okeāna pusē, jo pasaulē varenākajā ekonomikā un demokrātijā notiekošais ietekmē arī citus, īpaši ciešākos sabiedrotos.

Viens no diskusiju pamatiem ir paša "Projekta 2025" nozīme – vai gadījumā, ja pie varas nāk Tramps, tas patiesi būs reāls pamats ASV prezidenta administrācijas veidošanai un īstenojamajai politikai. Otrs ir tajā izteiktās politiskās vadlīnijas. Nereti pretinieku dēvētas par radikālām, tās pamatā koncentrējas uz kristīgi konservatīvo ideju iedzīvināšanu ASV iekšpolitikā. Šī iemesla dēļ "Projekts 2025" vēl vairāk polarizējis amerikāņu sabiedrību pirms vēlēšanām – vienojot šo ideju aizstāvjus un atgrūžot tos, kurus šāds politiskais virziens baida.

Mūs, milzu agresoram blakus dzīvojošos un ASV militāro atbalstu saņemošos, savukārt tieši varētu ietekmēt tie plāna punkti, kuros iezīmēta turpmākā Savienoto Valstu attiecību veidošana ar starptautiskajām organizācijām un Eiropas valstīm, kā arī palīdzības sniegšana Ukrainai. Tieši šiem plānā apskatītajiem aspektiem arī pievēršos šajā rakstā.

Cik nozīmīgs ir "Projekts 2025"

"Projekta 2025" lielāko uzmanību piesaistījusī sadaļa ir aptuveni 900 lapaspuses garais "Mandāts vadībai: konservatīvo solījums". Tas ir konkrētu ieviešamo, kā arī turpināmo darbu plāns nākamajam konservatīvo prezidentam, proti, Trampam

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!