Foto: AP/Scanpix/LETA

Tomass Krukss, 20 gadus vecais uzbrucējs, kurš mēģināja nogalināt Donaldu Trampu, pirms atentāta mēģinājuma internetā meklējis informāciju par bijušā ASV prezidenta Džona Kenedija nogalināšanu, trešdien paziņoja Savienoto Valstu Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktors Kristofers Vrejs, kuru citē aģentūra "Reuters".

Vrejs ASV Pārstāvju palātas tieslietu komitejai skaidroja, ka Krukss divas reizes apmeklēja Trampa kampaņas mītiņa vietu Batlerā, Pensilvānijas štatā, pirms 13. jūlijā uzrāpās uz tuvējās ēkas jumta un izšāva vismaz astoņas patronas, ievainojot Trampu ausī un nogalinot vienu pasākuma apmeklētāju. Tāpat Kruksa uzbrukumā ievainoti tika vēl divi kampaņas mītiņa apmeklētāji.

"Klēpjdatora analīze, ko izmeklēšana saista ar šāvēju, atklāj, ka 6. jūlijā viņš [Krukss] "Google" meklēja – [un es] citēju - "cik tālu Osvalds bija no Kenedija"," sacīja Vrejs. FIB šefs runāja par Lī Hārviju Osvaldu, kurš 1963. gada 22. novembrī Dalasā nogalināja bijušo prezidentu Kenediju. "Tas ir meklējums, kas acīmredzami ir nozīmīgs viņa prāta stāvokļa ziņā," par Kruksu sacīja Vrejs.

Aptuveni divas stundas pirms uzbrukuma Krukss lidināja dronu virs pasākuma teritorijas aptuveni 180 metru attālumā no skatuves, uz kuras runāja Tramps. Likumsargi Kruksu uz jumta ar viņa AR-15 tipa šauteni pamanīja tikai "sekundes", pirms viņš atklāja uguni, sacīja Vrejs, norādot, ka laika grafiks var mainīties, attīstoties izmeklētāju izpratnei par faktiem.

Atentāta mēģinājuma motīvs joprojām nav skaidrs. Vrejs sacīja, ka daudzi cilvēki Kruksu raksturojuši kā vientuļu, un viņa telefona kontaktpersonu saraksts bija īss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!