Foto: AFP/Scanpix/LETA

Saskaņā ar trešdien publiskotajiem valdības datiem Japānas kopējais iedzīvotāju skaits samazinājies 15. gadu pēc kārtas, raksta portāls "Politico".

Japānā dzīvojošo skaits pērn samazinājies par vairāk nekā pusmiljonu cilvēku. Japāņi arvien vairāk noveco un dzimstība valstī joprojām ir zema. Āzijas valstī pagājušajā gadā dzimušo skaits sasniedza rekordzemu līmeni - 730 000. Arī 1,58 miljoni nāves gadījumu skaits pagājušajā gadā bija rekordliels. Japānas iedzīvotāju skaits 1. janvārī bija 124,9 miljoni.

Iekšlietu ministrijas publiskotie dati arī liecina, ka ārzemju iedzīvotāju skaita pieaugums par 11% pirmo reizi palīdzējis to skaitam pārsniegt trīs miljonus. Tagad ārzemnieki veido gandrīz 3% no Japānas kopējās populācijas, un viņi pārsvarā ir darbspējas vecumā no 15 līdz 64 gadiem.

Aptaujas liecina, ka gados jauni japāņi arvien vairāk nevēlas precēties vai radīt bērnus, jo viņus attur negatīvas tendences darba tirgū, augstās dzīves izmaksas, kas pieaug ātrāk nekā algas, un arī korporatīvā kultūra, kas rada papildu slogu sievietēm un strādājošām mātēm.

Japānas valdība 2024. gada budžetā paredzēja 34 miljardus ASV dolāru, lai finansētu stimulus jauniem pāriem radīt vairāk bērnu, piemēram, palielināt subsīdijas bērnu aprūpei un izglītībai. Eksperti gan pauž, ka šie pasākumi galvenokārt ir paredzēti precētiem pāriem, kuri plāno vai kuriem jau ir bērni, un tie neattiecas uz pieaugošo to jauniešu skaitu, kuri nevēlas precēties.

Tiek prognozēts, ka Japānas iedzīvotāju skaits samazināsies par aptuveni 30% līdz 87 miljoniem līdz 2070. gadam, kad četri no desmit cilvēkiem būs 65 gadus veci vai vecāki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!