Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas hakeri ir veikuši globālu kiberspiegošanas kampaņu, cenšoties nozagt klasificētus militāros noslēpumus, lai atbalstītu Phenjanas kodolieroču programmu, ceturtdien paziņoja ASV, Lielbritānija un Dienvidkoreja, kuru teikto citē aģentūra "Reuters".

Tiek uzskatīts, ka hakeri, kurus kiberdrošības pētnieki nodēvējuši par "Anadrielu", ir daļa no Ziemeļkorejas izlūkošanas aģentūras vienības. ASV šo vienību sankcionēja 2015. gadā. Kibervienība ir mēģinājusi vai sekmīgi uzlauzusi datorsistēmas visdažādākajās aizsardzības vai inženiertehniskajās firmās, tostarp tanku, zemūdeņu, jūras spēku kuģu, kaujas lidmašīnu un raķešu un radaru sistēmu ražotājiem, teikts ASV un to sabiedroto paziņojumā.

Starp kiberuzbrukumu upuriem ASV ir arī Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA), Rendolfa gaisa spēku bāze Teksasā un Robinsas gaisa spēku bāze Džordžijā, ceturtdien paziņoja Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) un ASV Tieslietu departamenta amatpersonas. ASV prokurori apgalvo, ka 2022. gada februāra uzbrukumā pret NASA hakeri izmantoja ļaunprātīgas programmatūras skriptu, lai trīs mēnešus iegūtu nesankcionētu piekļuvi tās datorsistēmai. Tika iegūti vairāk nekā 17 gigabaiti neklasificētu datu.

Ziemeļkoreja ar hakeru uzbrukumiem nodarbojas jau vairākus gadus. ASV amatpersonas apgalvo, ka, lai finansētu savas darbības, hakeri izmanto izspiedējvīrusu, kas nereti ir mērķēts pret ASV slimnīcām un veselības aprūpes uzņēmumiem.

Ceturtdien ASV Tieslietu departaments paziņoja, ka ir izvirzījis apsūdzību vienam aizdomās turamajam Rimam Čenhjokam par mēģinājumu piekļūt datortīkliem ASV un naudas atmazgāšanu. FIB paziņoja, ka piedāvā līdz pat 10 miljonu ASV dolāru lielu atlīdzību par informāciju, kas novestu pie Rima aresta. Tiek uzskatīts, ka viņš atrodas Ziemeļkorejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!