Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievija savos tālā darbības rādiusa uzbrukumos Ukrainai ir sākusi iekļaut jaunus, lēti ražotus bezpilota lidaparātus, lai mēģinātu identificēt lokācijas, kur Kijiva ir izvietojusi savu pretgaisa aizsardzību, aģentūru "Reuters" informēja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes pārstāvis Andrijs Čerņaks.

Divi jauni bezpilota lidaparātu veidi, kurus okupanti pēdējo divu līdz trīs nedēļu laikā ir izmantojuši piecos dronu uzbrukumos, ir ražoti no tādiem materiāliem kā putuplasts un saplāksnis, aģentūrai stāstīja militārpersona.

Vienam no šiem dronu tipiem esot kamera un mobilā tālruņa SIM karte, lai nosūtītu attēlus atpakaļ okupantu armijai. "Viņi identificē, kur ir izvietotas mūsu mobilās grupās, kur atrodas ložmetēji, kas viņus var iznīcināt. Viņi mēģina (..) iegūt priekšstatu, kur atrodas visa mūsu pretgaisa aizsardzība," skaidroja Čerņaks.

Ukraina īpaši cenšas slēpt savu pretgaisa aizsardzības sistēmu atrašanās vietas.

"Reuters" secina, ka Krievija cenšas pielāgot savu taktiku un izmēģināt jaunas tehnoloģijas, lai gūtu pārspēku ikdienas raķešu un dronu triecienos Ukrainas pilsētām un nozīmīgajai infrastruktūrai.

Krievijai piegādātie Irānas "Shahed" droni ir kļuvuši par okupantu galveno gaisa uzbrukumu elementu. Čerņaks apgalvo, ka jaunie Krievijas droni nav aprīkoti ar sprāgstvielām, tomēr ļoti atgādina parastos "Shahed" dronus un pat lido kopā ar Irānas dronu grupām.

Savukārt otrs dronu tips tiekot izmantots kā māneklis. Tas nav aprīkots ar sprāgstvielām vai satur tikai nelielu lādiņu, piebilda Čerņaks. Tā kā no zemes to gandrīz nevar atšķirt no parastā drona, to joprojām ir nepieciešams notriekt, atklājot Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēmu atrašanās vietu.

Ukrainas pārstāvis uzsvēra, ka jaunie droni, visticamāk, maksā aptuveni 10 000 dolāru gabalā. Tie spējot lidot arī 1000 metru augstumā – ārpus ložmetēju un šauteņu darbības rādiusa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!