Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV nodrošinās Filipīnām militāro finansējumu 500 miljonu dolāru (462 miljonu eiro) apmērā, otrdien pavēstīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, Vašingtonai stiprinot saites reģionā, kur pieaugusi spriedze Ķīnas pretenziju dēļ.

Blinkens kopā ar ASV aizsardzības ministru Loidu Ostinu ieradies Manilā Āzijas un Klusā okeāna reģiona vizītes gaitā, lai stiprinātu Vašingtonas alianšu tīklu un stātos pretī Pekinas ietekmei.

"Tagad mēs Filipīnām piešķirsim papildu 500 miljonus dolāru ārvalstu militārā finansējuma ietvaros, lai veicinātu sadarbību drošības jomā ar mūsu senāko līgumisko sabiedroto šajā reģionā," Blinkens sacīja kopīgā preses konferencē.

Blinkens to raksturoja kā investīciju, kas tiek veikta reizi paaudzes laikā, lai palīdzētu modernizēt Filipīnu bruņotos spēkus un krasta apsardzi.

Blinkens un Ostins tikās ar prezidentu Ferdinandu Markosu, kas ir stingri iestājies pret Ķīnas darbībām Dienvidķīnas jūrā, un pēc tam rīkoja sarunas "2+2" formātā ar saviem Filipīnu kolēģiem Enriki Manalo un Gilberto Teodoro.

Jaunākā ASV augsta līmeņa vizīte notiek pēc vairākām Filipīnu un Ķīnas kuģu konfrontācijām strīdīgajā ūdensceļā, un tas raisījis bažas, ka Vašingtona var tikt ierauta konfliktā, ņemot vērā tās savstarpējās aizsardzības līgumu ar Manilu.

Papildu finansējums ir daļa no divu miljardu dolāru ASV aprīlī apstiprinātā ārējā militārā finansējuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!