Foto: Reuters/Scanpix/LETA

No Krievijas cietumiem pēdējo dienu laikā, varas pārstāvjiem nesniedzot plašākus skaidrojumus, aizvesti vismaz seši politieslodzītie, raisot ekspertu pieņēmumus par iespējamu gatavošanos cietumnieku apmaiņai.

Krievijā ieslodzīto pārvietošana ir bēdīgi slavena ar to, ka ģimenēm un advokātiem netiek sniegta nekāda informācija un ieslodzītajiem bieži vien nedēļām ilgi nav saiknes ar ārpasauli.

"Acīmredzot mēs atrodamies uz ļoti plaša mēroga apmaiņu sliekšņa," otrdien platformā "Telegram" pauda Krievijas politoloģe Tatjana Stanovaja.

Ieslodzītā opozīcijas politiķa Iļjas Jašina advokāti otrdien paziņoja, ka viņš pārvests no soda izciešanas kolonijas Smoļenskas apgabalā.

"Iļja Jašins tika nosūtīts no kolonijas uz nezināmu galamērķi," teikts Jašina "Telegram" kanālā, ko vada viņa advokāti un atbalstītāji.

Pēdējās dienās no ieslodzījuma kolonijām pazudušas arī divas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija reģionālo štābu vadītājas - Lilija Čaniševa un Ksenija Fadejeva.

Čaniševas vīrs platformā "X" paziņoja, ka viņa 26.jūlijā aizvesta no cietuma Sibīrijā.

Novosibirskas cietuma amatpersonas "atteicās atbildēt uz [Fadejevas] advokāta jautājumiem par to, kur, kad un kādā sakarībā viņa aizvesta", pirmdien "Telegram" rakstīja viņas sabiedrotie.

Arī mākslinieces un pretkara aktīvistes Aleksandras Skočiļenko atbalstītāji paziņoja, ka viņa pārvesta no Sanktpēterburgas cietuma.

Arī kustības "Memoriāls" aktīvists Oļegs Orlovs pārvests no cietuma, pirmdien paziņoja viņa advokāti.

No Arhangeļskas apgabala cietuma pazudis Krievijas un Vācijas dubultpilsonis Kevins Ļiks, pavēstīja atbalsta grupa, atsaucoties uz viņa māti.

17 gadu vecumā aizturētais Ļiks notiesāts par "valsts nodevību".

Gan ASV, gan Maskava paziņojušas, ka aktīvi spriež par ASV žurnālista Evana Gerškoviča iespējamo apmaiņu.

Pēc Navaļnija nāves cietumā februārī diktators Vladimirs Putins apgalvoja, ka bija devis piekrišanu sarunām par viņa atbrīvošanu ar Rietumiem panākamas vienošanās ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!