Foto: AFP/Scanpix/LETA

Spēcīgas lietavas Ziemeļkorejas ziemeļrietumos appludinājušas tūkstošiem māju un lielu lauksaimniecības zemju teritoriju, kā arī atstājušas daudzus iedzīvotājus bez pajumtes, atsaucoties uz Phenjanas oficiālo ziņu aģentūru, raksta "Associated Press" (AP).

Ziemeļkoreja iepriekš paziņoja, ka vairāk nekā 5000 cilvēku, kas bija iestrēguši plūdu skartajās pilsētās, tika izglābti ar gaisa transportu un citiem evakuācijas līdzekļiem pēc tam, kad sestdienas spēcīgās lietusgāzes izraisīja upes pārplūšanu pie Ķīnas robežas.

Totalitārā valsts ir pakļauta plūdiem, ko izraisa spēcīgas vasaras lietavas, sliktas drenāžas, mežu izciršanas un zemas kvalitātes infrastruktūras dēļ. Valsts oficiālā ziņu aģentūra KCNA trešdien paziņoja, ka applūdušas aptuveni 4100 mājas, 3000 hektāru lauksaimniecības lauku un daudzas sabiedriskās ēkas, ceļi un dzelzceļi.

Ārkārtas Politibiroja sanāksmē Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns lūdza varas iestādes "stingri sodīt" tos, kuri, viņaprāt, nepildīja savus pienākumus katastrofu novēršanā un izraisīja "pat tādus upurus, kurus nevar pieļaut". Konkrētas informācijas par upuriem nebija.

Kims pavēlēja veikt steidzamus pasākumus, lai piegādātu plūdu upuriem nepieciešamos resursus, un lūdza Politbiroja locekļus apmeklēt pārvietotos cilvēkus, kas dzīvo teltīs, lai viņus mierinātu un novērotu viņu dzīves apstākļus, paziņoja KCNA.

Valsts televīzija pārraidīja kadrus, kuros redzams, kā Kims un citas amatpersonas brauc ar gumijas laivām, lai apskatītu postījumu apmērus plūdu izpostītajās teritorijās. Kadros iespējams novērot, ka daudzas mājas ir iegremdētas dubļainos ūdeņos, redzamiem esot tikai to jumtiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!