Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Savienībai (ES) nav izdevies paust vienotu fronti par Venecuēlas pretrunīgajām vēlēšanām pēc tam, kad Ungārija paziņojumam uzlika veto. Tajā bijis plānots paust bažas par iespējamām "kļūdām un nesakritībām" balsošanā un aicināt nodrošināt lielāku procesa caurskatāmību, ziņo medijs "Politico".

Mediju informējušas divas anonīmas amatpersonas, kas norādījušas, ka ES valstis pēc rezultātu izziņošanas pirmdien vēlējušās nākt klajā ar vienotu paziņojumu, tomēr to nobremzējusi Budapešta.

Līdz ar to paziņojumu vēlāk publicējis ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels savā vārdā: "Vietējo un starptautisko novērotāju ticamie ziņojumi liecina, ka vēlēšanās bija daudz kļūdu un nelikumību."

Saprotot, ka Ungārija, visticamāk, paliks nepiekāpīga, Borels otrdien nācis klajā ar papildu paziņojumu: "Dati, ko Venecuēlas opozīcija ir darījusi pieejamus sabiedrībai, piedāvā radikāli atšķirīgu rezultātu no paziņotā. Kamēr balsošanas ieraksti nav publiskoti un pārbaudīti, vēlēšanu rezultātus nevar atzīt."

Jau ziņots, ka svētdienas, 28. jūlija, Venecuēlas prezidenta vēlēšanās par uzvarētāju pasludināts līdzšinējais līderis Nikolass Maduro. Vēlēšanu komisijas paziņojumā norādīts, ka līderis ieguvis 51% balsu, savukārt opozīcijas kandidāts Edmundo Gonsaless Urrutija 44%. Opozīcija pret šo rezultātu kategoriski iebilda, apgalvojot, ka Gonsaless guvis pārliecinošu uzvaru. Valsti kopš pirmdienas pārņēma plaša līmeņa protesti pret Maduro režīmu. Plašāk par situāciju Venecuēlā iespējams lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!