Foto: AFP/Scanpix

Londonas centrā pie Lielbritānijas premjerministra Kīra Stārmera rezidences Dauningstrītā trešdienas vakarā notika protesti un to dalībnieku sadursmes ar policiju saistībā ar trīs meiteņu noduršanu Sautportas pilsētā.

Šīs nekārtības notika dienu pēc galēji labējo protestētāju sadursmēm ar policiju pie mošejas Sautportā, kur 17 gadus vecs jaunietis pirmdien ar nazi nodūra trīs meitenes.

Policija Londonā aizturēja vairākus protestētājus pēc tam, kad policisti tika apmētāti ar pudelēm un bundžām, un izveidoja jaunu kordonu ap premjera rezidenci. Protestētāji kliedza uz policistiem "jūs vairs neesat angļi" un izteica islamofobiskus komentārus.

Jaunais vardarbības uzliesmojums notika dienu pēc tam, kad vairāku simtu cilvēku pūlis otrdien Sautportā apmētāja policistus ar ķieģeļiem un pudelēm, dedzināja atkritumu tvertnes un automašīnas, un izlaupīja veikalu. Nekārtībās Sautportā tika ievainoti vairāk nekā 50 policisti, no kuriem vairāk nekā 20 tika hospitalizēti.

Saistībā ar nekārtībām Sautportā tika aizturēti četri vīrieši, bet ir gaidāmas arī citas aizturēšanas.

Policija uzskata, ka protestētāji Sautportā bija galēji labējā grupējuma "Angļu aizsardzības līga" atbalstītāji, bet viņu protestus iedvesmojuši pieņēmumi par 17 gadus veco pusaudzi, kurš pirmdien sarīkoja uzbrukumu ar nazi deju studijā.

Šajā uzbrukumā ir nogalinātas trīs meitenes deviņu, septiņu un sešu gadu vecumā, bet ievainoti vēl astoņi bērni un divi pieaugušie. Visi ievainotie vēl ir hospitalizēti, un abi pieaugušie un pieci bērni ir kritiskā stāvoklī.

Policija ir paziņojusi, ka uzbrucējs dzīvoja Benksas ciemā netālu no Sautportas, bet ir dzimis Velsas galvaspilsētā Kārdifā. Viņš otrdien tika nopratināts, bet policija vēl izmeklē nozieguma motīvu.

Saskaņā ar britu likumiem jaunieši, pret kuriem notiek kriminālizmeklēšana, nevar tikt nosaukti vārdā pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas, izņemot ļoti retus apstākļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!