Foto: Photothek Media Lab/Scanpix/LETA

Ukrainā plānots zem zemes uzbūvēt Kanevskas hidroelektrostaciju (HES), kuras projekts ir izstrādē jau kopš pagājušā gadsimta astoņdesmitajiem gadiem, taču tā realizāciju kavējusi PSRS sabrukšana un Krievijas iebrukums. Spēkstacijas pārvietošana zem zemes pasargātu to no Krievijas raķešu triecieniem, intervijā portālam "Liga" skaidro enerģētikas kompānijas "Ukrhidroenergo" ģenerāldirektors Ihors Sirota.

Sirota norāda, ka kopš pilna mēroga iebrukuma sākuma krievi "Ukrhidroenergo" objektiem uzbrukuši 120 reizes. "Diemžēl Krievija sasniedz savus mērķus, jo mums ir nepietiekami slēgtas debesis," atzīst vadītājs.

Ukrainas hidroelektrostacijas nodrošina enerģiju patēriņa pīķa stundās, ir energosistēmas avārijas rezerve, kā arī pilda citas svarīgas funkcijas, skaidro ierēdnis. Kopumā hidroenerģijas daļa Ukrainas energosistēmā veido aptuveni 10% - 11%.

Ņemot vērā gan enerģētikas svarīgo lomu, gan tās ievainojamību, ir jāmācās no kara pieredzes un maksimāli jānodrošina infrastruktūra, uzskata Sirota.

"Piemēram, mēs ieviešam izmaiņas Kanevskas HES projektā. Tai jābūt ienaidniekam nesasniedzamai. Tāpēc ir plāni uzbūvēt to zem zemes," atklāj ierēdnis.

Kompānijas strādājot arī pie citu spēkstaciju projektiem, taču pašlaik prioritāte ir jau esošo objektu aizsardzība un sagatavošana ziemai.

Pazemes hidroelektrostacija, piemēram, darbojas ASV Tenesijas štatā.

Foto: Publicitātes attēli

Kanevskas HES ir nepabeigta elektrostacija Čerkasu apgabalā. To sāka būvēt 1986. gadā, bet 1991. gadā darbi tika apturēti. Pēc tam projekts vairākas reizes pārstrādāts, mainījās potenciālie investori un finansējuma avoti.

Sistemātisko Krievijas raķešu un dronu uzbrukumu dēļ uz pazemi jau ir pārvietota daļa militārās rūpniecības, skaidro aģentūra UNIAN.

Zem zemes tiek pārvietoti arī dažādi civilie objekti, kuri tāpat cieš Krievijas raķešu triecienos. Piemēram, Harkivā tiek iekārtotas pazemes skolas, kā arī citi sociālās infrastruktūras objekti – slimnīcas un pat kultūras iestādes, raksta UNIAN.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!