Foto: AP/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja vēlas atsākt kodolsarunas ar ASV, ja Donalds Tramps tiks atkārtoti ievēlēts prezidenta amatā, un strādā pie jaunas sarunu stratēģijas, aģentūrai "Reuters" sacīja kāds augsta ranga bijušais Ziemeļkorejas diplomāts, kurš nesen pārbēga uz Dienvidkoreju.

Sarunā viņš arī skarbi izteicās par totalitārās valsts līdera spējām izprast starptautiskās attiecības.

Rī Ilgjū bija augsta ranga Ziemeļkorejas diplomāts, kurš nesen pārcēlās uz savas dzimtenes dienvidu kaimiņvalsti. Uz Dienvidkoreju viņš pārbēga pagājušajā mēnesī. Savā pirmajā intervijā starptautiskajiem medijiem Rī sacīja, ka Ziemeļkoreja ir izvirzījusi Krieviju, ASV un Japānu par savām galvenajām ārpolitikas prioritātēm šogad un turpmāk.

Diplomāts arī norādīja, ka Phenjana vēlas atsākt sarunas par savu kodolprogrammu, ja Tramps novembrī uzvarētu ASV prezidenta vēlēšanās. Savā iepriekšējā pilnvaru termiņā republikānis izmantoja asu retoriku pret Ziemeļkoreju, kā arī trīs reizes tikās ar totalitārās valsts līderi Kimu Čenunu. Phenjanas diplomāti šobrīd strādājot pie stratēģijas šim scenārijam, lai panāktu sankciju atcelšanu pret tās ieroču programmām, atceltu tās statusu kā terorisma sponsoru un panāktu ekonomiskās palīdzības pieejamību, sacīja Rī.

Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna un Trampa samits Vjetnamā 2019. gadā pie vienošanās nenoveda saistībā ar nevienprātību jautājumā par sankcijām. Neveiksmīgajās sarunās Rī daļēji vainoja Kima lēmumu uzticēt kodoldiplomātiju "nepieredzējušiem, nezinošiem" militārajiem komandieriem.

"Kims Čenuns nezina daudz par starptautiskajām attiecībām un diplomātiju, vai par to, kā pieņemt stratēģiskus lēmumus," norādīja Ziemeļkorejas bijušais diplomāts. "Šoreiz [Ziemeļkorejas] Ārlietu ministrija noteikti iegūtu varu un pārņemtu [sarunu] vadību, un Trampam nebūs tik viegli uz četriem gadiem atkal sasiet Ziemeļkorejas rokas un kājas, neko nedodot," piebilda ziemeļkorejietis.

Veidojot ciešākas attiecības ar Krieviju, Ziemeļkoreja saņēma palīdzību raķešu tehnoloģijas un ekonomikas attīstībā. Taču lielāks ieguvums varētu būt papildu sankciju bloķēšana un esošo sankciju samazināšana, sacīja Rī, piebilstot, ka tas palielinātu Phenjanas kaulēšanās spēku pret Vašingtonu. "Krievi paši sasmērēja savas rokas, iesaistoties nelikumīgos darījumos, un, pateicoties tam, Ziemeļkorejai vairs nav jāpaļaujas uz ASV, lai atceltu sankcijas, kas būtībā nozīmē, ka viņi ir atņēmuši ASV būtisku sarunu instrumentu," viņš sacīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!